NIEUWE ARTIKELEN

Wandelroute Het Jordenpad

Op een zonnige dag in juni zijn we als Studiegenootschap Erkenbrand samengekomen in het land van Maas & Waal om het Jordenpad...

Woorden, wapens en rituelen van ‘links’

We kennen ze allemaal, etiketten als “racist”, “fascist”, “xenofoob”, “haatzaaier”, “antisemiet” en aanverwante terminologie. Om te begrijpen hoe taal gecorrumpeerd kan raken wanneer zij in dienst wordt gesteld van een volksvijandige ideologie, is het de moeite waard om de Britse taalfilosoof en epistemoloog John Langshaw Austin te bestuderen. Een van zijn centrale concepten is de “performative utterance”, het performatieve werkwoord. Een beschouwing over de taal van links.

Jodie Foster praat haar mond voorbij

0
Actrice Jodie Foster, bekend van The Accused, The Silence of the Lambs, Panic Room, Inside Man en recent The Mauritanian, geeft haar visie op de Capitoolbestorming van 6 januari 2021.

Baudet versus de Corona gelovigen

0
Als Thierry Baudet niet meteen wordt aangevallen, kan hij goed reflecteren op zijn rol als politicus en zelfs vertellen welke fouten hij...

Wanneer bereiken we de kritische massa?

3
Wanneer vindt verandering plaats in een bevolking? Het omslagpunt blijkt verrassend laag te liggen, als de agenten van verandering compromisloos hun standpunt verdedigen.

Over de nieuwe koloniale leeslijst

4
‘De nieuwe koloniale leeslijst’ is een samenstelling van kritische essays over Nederlandstalige literatuur uit de koloniale tijd.

De erfenis van het westerse kolonialisme

0
De antikoloniale beweging is gericht op het cultiveren van blanke schuldgevoelens. In werkelijkheid heeft het kolonialisme meer voordeel dan nadeel gebracht voor de gekoloniseerde landen.

‘Woke’ en evolutionaire biologie

0
Hoe is de 'woke'-persoon ontstaan? Een blik vanuit de evolutionaire biologie.

Generaal Delawarde en een breder perspectief op mediabeheer

0
Een vervolg op het artikel over de Franse generaal Delawarde.

Ray Kurzweil over Transhumanisme

0
De Joods-Amerikaanse ondernemer en futurist Raymond Kurzweil is een bekende figuur binnen de kring van 'transhumanisten'. Over Kurzweil en andere transhumanisten kunt...