Thema-avond over Jordan Peterson

0
238

Jordan Peterson is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Toronto. Hij raakte bekend door zijn kritiek op een wet in Canada die mensen wil dwingen tot het gebruik van allerlei nieuwe genderaanduidingen, zoals ‘zhe’ en ‘zher’. Hij is een scherpzinnig criticus van het postmodernisme, ook wel cultuurmarxisme genoemd. Peterson ziet in het cultuurmarxisme dezelfde denkfouten en hetzelfde dogmatisme dat in het economisch marxisme 100 miljoen moorden veroorzaakte.

Peterson zet zijn voordrachten aan de universiteit op Youtube, en deze zijn buitengewoon populair. Met zijn expressieve voordracht, zijn stem die lijkt op Kermit de Kikker, zijn enorme belezenheid, zijn rake formuleringen en zijn integriteit is Peterson alles wat je van een fantastische docent mag verwachten. Hij heeft in tal van gremia zijn opwachting gemaakt.

Peterson is geen voorstander van etnonationalisme, maar zijn kritiek op de terreur van de linkse kerk is zeer de moeite waard. Ook zijn interpretatie van verhalen uit de Bijbel als de neerslag van oeroude psychologische inzichten is vaak heel verrassend. De populariteit van Peterson blijkt uit de talrijke memes en video’s die er van hem gemaakt worden.

De thema-avond zal bestaan uit twee lezingen. Bij de eerste lezing maken we kennis met de verschillende psychologische systemen waarmee gedrag wordt ingedeeld en beinvloed. Dezelfde systemen worden uiteindelijk ingezet om de massa te manipuleren. De tweede lezing richt zich op het werk van Jordan Peterson, die zich steeds heeft verzet tegen dit misbruik van zijn vakgebied.

Een fragment van een van zijn lezingen: