“Wij zijn de zwarte soldaten”

1
1820

Zwarte Soldaten toont de geschiedenis van 23.000 landgenoten die zich vrijwillig hebben gemeld bij de Waffen-SS. De interviews met de ex-SS’ers worden aangevuld met archiefbeelden van Gerard Nijssen (Andere Tijden, In Europa). Zo ontstaat een ontluisterend en onthullend psychologisch en historisch portret van een groep mannen die vertellen alsof de gebeurtenissen van meer dan 65 jaar geleden hen nog steeds op de hielen zitten.” (zwartesoldaten.nl)

“Ze werden bij uitstek gezien als ‘fout’: Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Ondanks hun omvangrijke aantal zijn zij na de oorlog niet of nauwelijks in de openbaarheid getreden. Documentairemaker Joost Seelen slaagde erin zes van deze SS’ers voor de camera te krijgen. In zijn documentaire Zwarte soldaten vertellen deze Nederlanders over o.a. hun keuze voor de SS en de ervaringen aan het Oostfront. Catherine van Campen spreekt met Joost Seelen over de documentaire Zwarte Soldaten, die op maandag 2 mei op Nederland 2 wordt uitgezonden.” (VPRO Radio)

“Twee researchers die betrokken waren bij de documentaire ‘Zwarte soldaten’ distantiëren zich van de film omdat die een historisch onjuist en onevenwichtig beeld van Nederlanders in de Waffen-SS zou geven.” (Trouw)

“Het is een beangstigende film. Zes oude mannen lijken de kijker direct toe te spreken, gezeten in oerdegelijke, een beetje beklemmende Hollandse huiskamers. Ze vertellen over vroeger, zoals opa’s wel vaker doen. Ze vertellen met overtuiging, en wat ze zeggen is duidelijk gemeend. Wat ze – op één na die wroeging toont – zeggen is vreselijk. Ze zijn allen in hun jonge jaren lid geweest van de SS, het keurkorps van de nazi-oorlogsmachine en voorhoede van het ‘Germanendom’ in het Derde Rijk.” (NRC Handelsblad)

“In de documentaire Zwarte Soldaten die de NCRV op 2 mei uitzendt, vertellen zes hoogbejaarde Nederlanders voor het eerst openlijk waarom ze tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. Regisseur Joost Seelen stelt dat er niet eerder een documentaire is gemaakt waarin louter Nederlandse SS’ers terugblikken op hun rol in de oorlog.” (Het Parool)

“Er wordt op Twitter met veel verbijstering gereageerd op de documentaire Zwarte Soldaten van de Bredase filmmaker Joost Seelen. In de docu vertellen zes Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij de SS zijn gegaan, openhartig hun verhaal.” (Omroep Brabant)

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
IjzerenHarry
Gast
1 jaar geleden

Het meest onheilspellende aan deze documentaire is de joodse atonale muziek à la Schoenberg die ze er onder hebben geplakt.