“We worden ondermijnd door onze universiteiten”

1
2350

‘Cynical Theories: How Activist Scholarship Made Everything About Race, Gender, and Identity-and why this harms everybody’ is een boek uit 2020 van Helen Pluckrose, afgestudeerd in de Engelse literatuur en James A. Lindsay, een wiskundige. Beide schrijvers waren betrokken bij een affaire die bekend werd als de Grievance studies affair uit 2017-2018. Over de loop van een jaar probeerden Pluckrose, Lindsay en Peter Boghossian, een filosoof, nepartikelen geplaatst te krijgen met als doel om de onwetenschappelijke basis onder postmodernisme, kritische theorie, gender studies, postkoloniale theorie, feminisme, validisme en aanverwante identiteitspolitiek aan te tonen. Het werd een daverend succes, de artikelen met onderwerpen als de verkrachtingscultuur onder honden werden gretig ontvangen. De wrokwetenschappen vielen één voor één door de mand.

Het drietal schreef onder de fictieve naam Helen Wilson een twintigtal academische artikelen, waarvan zeven werden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften op gebied van identiteitspolitiek en kritische theorie. Nog eens zeven artikelen stonden op het punt gepubliceerd te worden en zes artikelen waren afgewezen. De kwaliteitscontrole bleek nihil, van ‘peer review’ was zelden sprake. Aldus toonde het drietal aan dat de genoemde onderzoeksgebieden nauwelijks voldeden aan de wetenschappelijke standaard. De faculteiten bleken vooral gevuld met activistische studenten en professoren die elkaar met holle mantra’s en gezwollen jargon nakakelden zonder ook maar de minste onderbouwing.

Hilarische voorbeelden te over:
In “Going in Through the Back Door: Challenging Straight Male Homohysteria, Transhysteria, and Transphobia Through Receptive Penetrative Sex Toy Use” was de centrale these dat heteromannen zichzelf anaal moesten penetreren met een object om verkrachtingscultuur tegen te gaan.

In “Our Struggle is My Struggle: Solidarity Feminism as an Intersectional Reply to Neoliberal and Choice Feminism” werd een deel van ‘Mein Kampf’ herschreven, maar dan met terminologie afkomstig uit vrouwenstudies.

In “Rubbing One Out: Defining Metasexual Violence of Objectification Through Nonconsensual Masturbation” worden mannen die fantaseren over een vrouw zonder haar toestemming gebrandmerkt als schuldigen aan sexuele geweldpleging.

Toen de drie auteurs publiekelijk bekend maakten dat zij al de onderzoeken hadden gefabriceerd, vielen academici, media commentatoren en activisten over elkaar heen. De auteurs werden “agitatoren van een gecoördineerde rechtse aanval” genoemd. Het was een blinde uithaal, de auteurs beschreven zichzelf als sociaal-liberaal en aanhangers van de klassieke versie van het sociaal rechtvaardigheidsconcept. Wetenschappers in ‘serieuze’ wetenschapsgebieden als natuurkunde, wiskunde, filosofie, economie en biologie voelden zich bevestigd in hun opvatting dat kritische theorie en aanverwante identiteitspolitiek onzinkunde is.

In het boek, waarin Pluckrose en Lindsay voortborduren op de door hen geschreven artikelen kunt u lezen over het ontstaan en in stand houden van de ideologie, of ideologieën die achter het volgende zitten: diversiteitsofficiers, dekolonisatiebeleid op universiteiten, ‘safe spaces’, de bewering van Sylvana Simons dat wiskunde gedekoloniseerd zou moeten worden en de eis om het ontslag van Paul Cliteur. Het boek beantwoordt de vraag waarom kritische theorie en identiteitspolitiek onderdeel is geworden van zovele universitaire campussen. Dit wordt gelardeerd met theoretische onderbouwing, maar ook met praktische voorbeelden.

Het transformeren van de wetenschappelijke methode ten gunste van sociale verandering is een van de doelen van de kritische theorie en haar adepten: “The 2015 book, Research Justice: Methodologies for Social Change, edited by Andrew Jolivette, is a key text here. Jolivette, professor and former department chair of American Indian Studies at San Francisco State University, defines the aims of this method in his introduction:[R]esearch justice” is a strategic framework and methodological intervention that aims to transform structural inequalities in research… It is built around a vision of equal political power and legitimacy for different forms of knowledge, including the cultural, spiritual, and experiential, with the goal of greater equality in public policies and laws that rely on data and research to produce social change.” – uit Cynical Theories

Vanaf pagina 231 wordt de casus van de Evergreen State College, in Olympia, Washington (staat) beschreven. Professor in de biologie, Bret Weinstein, protesteerde tegen het voorstel om blanke medestudenten gedurende een dag te weren van de universiteit. Dit resulteerde in beschuldigingen van racisme, vervolgens oproer en uiteindelijk opstand onder gekleurde studenten. Meerdere professoren en de rector werden gekleineerd, beledigd, geïntimideerd, bedreigd en uiteindelijk zelfs gegijzeld op de campus door hun studenten. De studenten barricadeerden de deuren om te voorkomen dat de politie in kon grijpen. Een lid van de faculteit merkte in een terugblik op de dag zelf cynisch doch fijntjes op: “They are doing exactly what we’ve taught them today”. Ook de rabiate Rhodes Must Fall-beweging op meerdere universiteiten wordt belicht.

Thierry Baudet is gekleineerd, beledigd, geïntimideerd en bedreigd om vele dingen, zo ook zijn uitspraak dat we ondermijnd worden door onze universiteiten. Het boek ‘Cynical Theories’ is een genuanceerde, doorwrochte maar spijtig genoeg liberale verklaring waarom Baudet gelijk heeft op dit punt.

Isengrim

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rémy wismans
Gast
1 jaar geleden

Als oud-student kan ik mij de indoctrinatie nog goed herinneren! Dat een van de hoogleraren stiekem een liefhebber was van Carl Schmitt maar dit geheim moest houden, zegt voldoende.