Wanneer bereiken we de kritische massa?

3
916

Wie wel eens moedeloos raakt van de toestand in de wereld en de kansen van blank nationalisten, doet er goed aan om kennis te nemen van het begrip kritische massa. De drempel voor verandering wordt meestal te hoog gelegd, zoals het idee van een democratische meerderheid. Voor verandering is het echter niet nodig om de helft van de bevolking te overtuigen.
Een groep Amerikaanse onderzoekers bouwde een virtueel netwerk om te simuleren hoe opinie kan veranderen binnen een populatie. De personen in deze populatie, allen behept met een mening, konden deze bijstellen al naar gelang de toegevoerde informatie. In dit netwerk brachten de onderzoekers zogenaamde “committed agents” in, personen die onwrikbaar één niet-gangbare mening verkondigden. Bij het toevoegen van nieuwe commited agents gebeurde lange tijd niet veel, maar zij als meer dan 10% van de populatie uitmaakten ging het ineens snel: de niet-gangbare mening maakte exponentiele groei door tot de gehele populatie deze mening overnam.

De onderzoekers hielden rekening met de menselijke conformiteit. Als een persoon met een ander persoon dezelfde mening deelde, werd de mening versterkt. Als een persoon een niet-gangbare mening trof, ging hij bij zichzelf te rade. Als de volgende persoon die hij trof de gebruikelijke mening aanhield, ging hij terug naar conformiteit. Als hij echter twee keer achter elkaar een niet-gangbare mening trof, ging hij om.
De meest belangwekkende bevinding van het onderzoek is dus dat het omslagpunt verrassend laag ligt, om en nabij de 10%. De onderzoekers voegen daar aan toe dat het alleen werkt als de commited agents volhardend zijn in hun mening. Kortom, als zij een zekere compromisloosheid aan de dag leggen.
Het onderzoek werd betaald door het Amerikaanse leger, wat al aangeeft in welke hoek de interesse ligt. De hoofdonderzoeker Prof. Gyorgy Korniss zei in interviews dat het onderzoek ook van toepassing is op politieke situaties. Hij refereerde aan de Arabische lente (het is een onderzoek uit 2011), waarbij regimes die decennia hebben standgehouden in een kwestie van weken werden vervangen door een nieuw bestel.

Dit lage omslagpunt zou de obsessie van het huidig regime met blank nationalisme voor een deel kunnen verklaren. Het is voor hen een bedreiging, ook al is het vooralsnog de opinie van de minderheid. Voortdurend kom je in de media enquêtes tegen over toenemend nationalisme en de klaagzangen hoe ongevoelig deze groep blijkt voor overheidspropaganda. De algehele censuur van blank nationalisme is bekend, wat iets zegt over het regimes angst voor verspreiding. Het zou wel eens kunnen dat het punt dichterbij is dan we denken, waarbij blanken zich gaan herkennen als eigen groep met eigen interesses welke de moeite van het beschermen waard zijn. Als deze kritische massa eenmaal is bereikt gaat het snel.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Géza Hegedűs
Gast
1 jaar geleden

Een absoluut feit. Die aanval is ook geopend op iedere ware blanke nationalist.

Als één van ons wordt aangevallen is het een aanval op de hele beweging, ongeacht eventuele verschillen in opvattingen.

https://reactnieuws.net/2021/07/05/om-vervolgt-voormalig-politicus-geza-hegedus/

Jos K, Sittard
Gast
1 jaar geleden

Sterkte Geza.