Wandelroute Het Jordenpad

0
664

Op een zonnige dag in juni zijn we als Studiegenootschap Erkenbrand samengekomen in het land van Maas & Waal om het Jordenpad te lopen. Dit 16km lange wandelpad is gebasseerd op ommetjes die mensen uit Poederoijen en Brakel vroeger maakten. De route gaat over rivierdijken, door de komgronden in het buitengebied van beide dorpen en voert ook langs de batterijen (forten) bij Poederoijen en Brakel.

Het Jordenpad is genoemd naar de Jordensteeg, de weg die vanaf de middeleeuwen van Brakel naar Poederoijen liep. Het startpunt van de wandeling was Fort Poederoijen, Batterij (fort) onder Poederoijen is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Poederoijen in de gemeente Zaltbommel.

De batterij is min of meer gelijk aan de Batterij onder Brakel. De beide batterijen zijn kleine verdedigingswerken die het westen van de Bommelerwaard afsluiten tegen eventuele indringers.

Het was tevens ook de vierde en laatste uitbreiding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het nieuwe geschut dat tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870 was ingezet maakte meteen duidelijk dat dit geen overbodige luxe was en het bewees dat de waterlinie enigszins verouderd was.

Batterij onder Poederoijen moest de Maas bewaken en samen met Batterij onder Brakel het inundatieveld (ondergelopen terrein) in de Bommelerwaard controleren en de inundatiesluizen beschermen.

Vanaf Fort Poederooijnen zijn we over de Oude Maasdijk naar het pittoreske dorp Zuilichem gelopen. Het dijkdorp heeft al een lange bewonersgeschiedenis.
Uit bodemonderzoek blijkt dat hier al sinds de 9e eeuw mensen woonden en resten uit de eerste 3 eeuwen van onze jaartelling duiden zelfs op Romeinse bewoning.
Aan de dijk zijn opgemetselde funderingen te zien van kasteel Zuilichem.
Ooit woonde hier Constantijn Huygens, die de heerlijkheid Zuilichem in 1630 wist te verwerven.
Vandaaruit zijn we doorgelopen naar het dorp Brakel, hetgeen gedeeltelijk op een stroomrug van de Waal en gedeeltelijk in de lage kom ligt.
Veel boerderijen staan daardoor op huisterpen.
Ook de Nederlands hervormde kerk, Huis Brakel en het Spijker zijn gelegen op dergelijke kunstmatige verhogingen.

Bij de Kasteelruïne hebben we genoten van een welverdiende pauze waar we onder het genot van een hapje en drankje heerlijk hebben kunnen bijpraten.
Daarna vervolgden we onze weg over het Landgoed Brakel richting de Waal om vervolgens langs deze eeuwenoude rivier uit te komen bij Batterij Brakel (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.)
Toen zijn we linksaf de Nieuwe Dijk opgegaan.
Het pad over de dijk is een mooi pad welk slingerend tussen en wielen en bossages doorloopt, en het mond tevens ook weer uit bij Batterij Poederoijen.
Hier hebben we de dag afgesloten bij een horecagelegenheid waar we nog heerlijk nageborreld hebben.
Het was een geslaagde dag.