Wandeling over de Utrechtse Heuvelrug

0
1357

Op een zondag in juli was het dan zover! Na lang wachten konden we weer op pad, ditmaal voor een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Leden van Studiegenootschap Erkenbrand verzamelden zich in de vroege ochtend voor een lange wandeltocht. De wandeling begon met een klim van één de hoogste toppen van Nederland, waarna we konden genieten van het mooie uitzicht over het pittoreske Rhenen en omgeving.

Eenmaal een beetje op adem gekomen konden we verder door de bossen met als doel om uit te komen bij plantage Willem 3, een wat glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een gebied dat zich kenmerkt door dichte bebossing en de aanwezigheid van oude tabaksplantages, in 1853 gesticht door de familie Ruys. Het landschap werd tot de twintigste eeuw sterk bepaald door de tabaksteelt en er staan dan ook op meerdere plekken tababsschuren waar vroeger de tabaksbladeren in werden gedroogd.

Begin 1900 werd de teelt minder rendabel door verschillende plantenziektes waaronder het mozaïekvirus. Uiteindelijk gingen de plantages allemaal verloren. Nabij een oude plantage genoten we van een zelfmeegebrachte lunch, terwijl we uitkeken over grafheuvels van meer dan 3000 jaar oud. Wie de tijd neemt om naar het werk van onze voorouders te kijken, voelt hoe zij terugkijken, hoe wij hun werk voortzetten. Na de lunch hebben we nog doorgepraat over geschiedenis en politiek en de actuele maatschappelijke kwesties.

We vervolgden onze tocht richting Landgoed Remmerstein, wat voor het eerst werd vermeld in de 15e eeuw en volgens een tekening uit het jaar 1731 ooit omgracht en onderkelderd was. Onze wandeling ging verder ten westen van huize Remmerstein, richting de Paasheuvel. Deze heuvel is 52,9 meter hoog en op een naastgelegen subtop werd met Pasen een paasvuur gebrand. Heuvels met de naam paasberg of paasheuvel werden in de voorchristelijke tijd gebruikt om met een groot vuur het begin van de lente te vieren. We zijn doorgegaan naar het centrum van Rhenen waar we heerlijk op een terras hebben gezeten om onze benen een welverdiende rust te geven. Na nog genoten te hebben van een hapje en een drankje hebben we de dag afgesloten en heeft iedereen zijn eigen weg weer vervolgd.

Al met al was het een zeer geslaagde dag en we kijken uit naar de volgende!

Studiegenootschap Erkenbrand