#VivaJair

1
151

Sinds enkele dagen schrijven kranten wereldwijd, ook in Nederland, over de verkiezingen in Brazilië. Een van de meer irritante karaktertrekken van Nederlanders is dat ze denken dat ze overal verstand van hebben. Peter R. de Vries is in dit licht niet meer dan een extreme uiting van een onder Nederlanders gebruikelijk fenomeen: het geheven domineesvingertje.

Zo ook de Nederlandse pers. Normaliter schrijven ze alleen over de Seleção met bekende sterspelers als Pelé, Romario, Rivaldo, Dikke Ronaldo, Ronaldinho en Neymar. Verder zijn er de parelwitte stranden, sensuele Braziliaanse vrouwen, ritmische klanken en wiegende heupen bij het Braziliaanse carnaval en de extreme armoede van de favela’s. Het blijft doorgaans oppervlakkig. Dit soort onderwerpen is het enige wat veel Nederlanders over Brazilië weten, als ze eerlijk zijn tegen zichzelf.

Uiteraard is dit nu anders, er dreigt zich een ramp te voltooien, nu er een ‘Tropische Trump’ in opkomst is die luistert naar de naam Jair Messias Bolsonaro. Een Braziliaan van Italiaanse en Duitse komaf. Een vreselijk figuur die pocht over zijn overgrootvader die als soldaat gevochten zou hebben voor Adolf Hitler, die de mening erop nahoud dat armen gesteriliseerd moeten worden omdat ze geen gezinnen kunnen onderhouden, opvoeden en niet aan geboorteplanning kunnen doen, die een anti-LGBT klimaat in de hand heeft gewerkt waar mensen in het verkeer schreeuwen “Dat homo’s het er nog maar even flink van moeten nemen, want met Jair is dat kontenbonken voorbij.” en hatelijke opmerkingen maakt over vrouwen. Zeker over dat laatste is de waarheid anders dan veel media schreven. Politica Maria do Rosário beschuldigde Bolsonaro er valselijk van om een verkrachter te zijn. Bolsonaro sloeg hard terug met de opmerking dat “Maria het niet waard is om verkracht te worden.” De salariskloof tussen mannen en vrouwen? Dat is niet enkel een Braziliaans gegeven, overal ter wereld krijgen vrouwen om uiteenlopende redenen minder betaald dan mannen.

We zien veel nieuwsberichten over grote straatdemonstraties van vrouwen tegen Bolsonaro. #EleNao (#NietHij) was tijdelijk een populaire hashtag op het Braziliaanse smaldeel van Twitter. De hashtag werd vooral gesteund door vrouwelijke Braziliaanse beroemdheden, bekend van de telenovela’s, de mierzoete Braziliaanse variant op een soap-serie: zwijmelromannetjes van het niveau Bouquetreeks die op televisie worden uitgezonden. Achter deze schijnvertoning schuilt een groeiende populariteit van Bolsonaro onder vrouwelijke stemmers. Ze verlangen naar een sterke man die een patroon aanpakt wat we in álle multiculturele samenlevingen zien: in tegendeel tot Black Lives Matter-achtige hysterie in Brazilië zijn er ook in dat land vooral blanke slachtoffers van gemengde of gekleurde agressoren. Ze brengen criminaliteit, ze brengen drugs, het zijn verkrachters.

Zes september werd Bolsonaro neergestoken door een socialist. Electoraal gezien heeft de aanval hem geen windeieren gelegd. Bolsonaro krijgt vooral steun van middeninkomens en hoogopgeleiden, waar de linkse arbeiderspartijen vooral steun van de armen hebben. Leuk weetje voor in het achterhoofd, wanneer Bolsonaro een populist wordt genoemd door zo’n stereotype NRC-lezer in je kenniskring.

Bolsonaro is een kapitein van een commando-eenheid van de Braziliaanse landmacht, die Augusto Pinochet en de oude militaire dictatuur van Brazilië tussen 1964-1985 prijst en mogelijk op soortgelijke wijze met harde hand orde op zaken wil stellen in zijn land. Bijna iedereen buiten Brazilië is tegen Bolsonaro. Wat de politieke standpunten zijn van directe tegenstander Fernando Haddad, een Braziliaan van Libanese afkomst en pupil van de corrupte oud-president Lula, weet bijna niemand. Als het maar niet wéér zo’n extreem-rechtse, xenofobe, homofobe, racistische, vrouwenhatende, populistische, anti-SJW politicus wordt die wint.

De realiteit is dat Brazilië geen land is dat baat heeft bij een slappe aanpak. We willen als verheven Nederlanders maar al te graag dat heel de wereld een oase van vrijheid, rust, democratie, tolerantie en (internationale) samenwerking is. Dat bevreemd mij altijd aan de globalisten: ze zeggen ruimdenkend te zijn, maar tegelijkertijd moet heel de wereld net zo zijn als hun ideaalbeeld van een staat en een samenleving.

Jair Bolsonaro is vooral geliefd in het het zuiden van Brazilië. Het Zuiden is Mijn Land (O Sul é o Meu País) is een afscheidingsbeweging die begonnen is in drie zuidelijke staten, te weten Paraná, Rio Grande do Sul en Santa Catarina. Het zijn staten die overwegend blank zijn qua bevolking. Het is er veilig, ordelijk, de infrastructuur is verzorgd, het onderwijs is er goed, de gezondheidszorg is van een hoog niveau, er wordt gewerkt en geld verdiend. Het is er zo ‘erg’ dat er gebieden zijn waar mensen het vertikken om Portugees te spreken, maar waar ze Duits of Italiaans spreken. De architectuur en het openbare leven wijst ook op deze oorsprong. 

De zuidelijke staten betalen gemiddeld 50% meer belasting dan een rasgemengde pauperstaat als Bahia. Dat is men in het zuiden goed zat. Het Zuiden Is Mijn Land heeft daarom geprobeerd om óf een eigen staat op te richten, of opnieuw opgenomen te worden in Portugal. Op individueel niveau proberen deze zuidelijke Brazilianen een EU-paspoort te bemachtigen van het land waar hun koloniale wortels liggen, voor het geval het helemaal uit de hand loopt in Brazilië. Alom verwijzen Bolsonaro-stemmers naar het Venezuela-scenario: een Zuid-Amerikaans land dat net als Brazilië rijk is aan grondstoffen maar totaal verkeerd geleid is en daardoor hard is afgegleden.

De mensen die stemmen op Bolsonaro doen dit als een laatste wanhoopspoging. De tweede verkiezingsronde wordt gehouden op 28 oktober 2018. Het is Jair Bolsonaro (46,93%, 49,2 miljoen stemmers in de eerste ronde) tegen Fernando Haddad (28% van de stemmen). Het kiessysteem is soortgelijk aan het Franse: in de tweede ronde starten beide kandidaten weer op nul en is het meeste stemmen gelden.

Laten we voor Brazilië hopen dat Jair Bolsonaro op 28 oktober 2018 een daverende verkiezingsoverwinning boekt. Uiteraard rekenen we erop dat Bolsonaro zijn agenda vervolgens schoonveegt voor een afspraak met Stef “Ik geef mijn land aan Erkenbrand.” Blok, onze immer gewaardeerde Minister van Buitenlandse Zaken.

Isengrim

1 COMMENT

  1. Er zijn inderdaad een hoop vrouwen in Brazilië voor Bolsonaro. En hoop die eerst links of links liberaal stemden.

    1 2 3 vivaJair

Comments are closed.