Teloorgang van de rechtsstaat

2
1593

Op dit moment worden door heel Europa nationalistische politici gevangengezet vanwege hun overtuigingen. Nederland zal niet achterblijven.

De afgelopen maanden zijn in meerdere Europese landen prominente politici en intellectuelen gevangen gezet vanwege hun vermeende ideologische misdaden. Daarmee breken deze landen openlijk en nadrukkelijk met de naoorlogse liberale orde. De tactiek die de regeringen inzetten is de zogenaamde rule by law, als sinistere tegenhanger van de rule of law. Het is een strategie die algemeen wordt toegepast in landen als Saoedi-Arabië, waar journalisten, intellectuelen, oppositieleden of andere tegenstanders van het regime eerst het doelwit worden van onderdrukking en als dat niet afdoende werkt, selectief worden vervolgd onder vaag gedefinieerde wetten.

Griekenland
Afgelopen week veroordeelde een rechter in Athene bijna alle gekozen functionarissen van Golden Dawn, waaronder zittend Europees parlementslid Ioannis Lagos, tot jarenlange gevangenisstraffen.
Nikos Michaloliakos, de secretaris-generaal van Golden Dawn, kreeg 13 jaar voor een RICO-achtige aanklacht waarin werd beweerd dat zijn patriottische Griekse partij, die tot voor kort de derde grootste partij van het land was, een criminele organisatie zou zijn.
Michaloliakos werd niet direct in verband gebracht met een specifiek misdrijf, maar de aanklagers haalden artikelen uit het partijblad aan uit de jaren tachtig en negentig, met als onderwerp Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, om daarmee te aan te tonen dat zijn politieke ideeën in zichzelf een vorm van geweld waren.
In een openbare verklaring die op de Golden Dawn-website werd gepubliceerd, legde Michaloliakos een verband tussen de winst bij de verkiezingen in 2012 en de aanklachten. Hij stelde: “Ze zeggen dat we een criminele nazi-organisatie zijn. [Als dat waar zou zijn], waarom wachtten ze dan 30 jaar om ons te beschuldigen? “
Hij wees er op dat Golden Dawn sinds de oprichting in de jaren tachtig niet eerder werd beschuldigd een criminele organisatie te zijn. Pas na mei 2012, toen de partij 7% van de stemmen behaalde, besloot de Griekse staat dat het tijd was om hen te vervolgen, wat in 2013 tot arrestatie leidde van onder meer Michaloliakos, en nu na 7 jaar tot een veroordeling leidde.

Slowakije
Gisteren werd een andere verkozen parlementariër, Marian Kotleba, door een Slowaakse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het uitdelen van cheques van 1.488 euro aan arme gezinnen in 2017. Aanklagers van de staat beschuldigden Kotleba, die die nationalistische partij ‘Ons Slowakije’ leidt, ervan het getal 1488 te gebruiken als een verwijzing naar blank nationalisme.
De partij van Kotleba heeft op dit moment 17 van de 150 zetels in handen en groeit gestaag. Hun aanwezigheid heeft conservatieven gedwongen om nationalistische kwesties aan te kaarten en zich harder op te stellen tegen corruptie, wat de heersende elite van het land onrustig heeft gemaakt.
Kotleba is van plan om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing. Als het gerechtshof de veroordeling van Kotleba overneemt, zal hij permanent uitgesloten worden van het parlement. Hij zal ook het eerste Slowaakse parlementslid zijn die wordt opgesloten sinds de val van het communisme.

Frankrijk
In Frankrijk zit de patriottische intellectuele en gele hesjes-activist Hervé Ryssen thans een gevangenisstraf uit van anderhalf jaar vanwege antisemitisme, omdat hij zich uitsprak over de wetenschappelijke complicaties van het Holocaust-verhaal.
Ryssen wordt al jaren voor de rechtbank gesleept door advocaten die zijn aangesloten bij de Frans-joodse organisaties, zoals LICRA. In een brief die werd ondertekend door een diverse groep van Franse publieke figuren die tot de nationalistische, artistieke en moslimgemeenschap behoren, werd verontwaardigd gereageerd over het feit dat Ryssen een gewetensgevangene zou worden.
De leiders van het Veteranenfront, Jean Marie Le Pen en Bruno Gollnisch, veroordeelden de opsluiting van Ryssen en verklaarden dat het blootlegde dat Frankrijk een dictatuur aan het worden was waar mensen wreed gestraft worden voor opiniemisdaden.
Zowel Gollnisch als Le Pen werden uit de partij gezet door Marine Le Pen, die de partij nu heeft omgedoopt tot Rassemblement National en een weg van sociaal liberalisme en zionisme heeft ingeslagen.
De vriend van Marine Le Pen en de vice-president van de Rassemblement National, de joodse politicus Louis Aliot, haalden via naar Twitter uit naar de verdedigers van Ryssen en beweerden dat vrijheid van meningsuiting en “provocatie” (aanzetten tot haat) niet hetzelfde zijn. Het sentiment werd onderschreven door Le Pen , die op hypocriete wijze critici van de islam verdedigt op grond van de vrijheid van meningsuiting.

Spanje
De leiders van de Spaanse nationalistische beweging – Pedro Chaparro (Nationale Democratie), Manuel Andrino (Spaanse Falange) en Pedro Pablo Peña (Nationale Alliantie) – proberen met een laatste beroepsmogelijkheid een veroordeling af te wenden die hen is opgelegd vanwege een protest tegen linkse Catalaanse separatisten in 2013. De aanklagers beweren dat de drie leiders verantwoordelijk waren voor een confrontatie die plaatsvond tussen leden van de “antifa” uit Madrid en Spaanse patriotten.
Vorig jaar namen Chaparro, Andrino en Peña het initiatief om de diepe sektarische scheuren in de Spaanse nationalistische beweging te herstellen. Hun verschillen schoven zij opzij om het electorale blok “ADN: Spaanse identiteit” te stichten. De Catalaanse media staan te popelen om de mannen achter de tralies zien. Als hun laatste beroepsmogelijkheid mislukt, zullen zij lange gevangenisstraffen moeten uitzitten.

Nederland
In Nederland tenslotte hebben het slepende proces tegen Wilders, wat onlangs uitmondde in een veroordeling omdat Wilders “de eer en waardigheid van Marokkanen” zou hebben aangetast, nadat hij bij de verkiezingsoverwinning in 2014 zijn achterban beloofde om het aantal Marokkanen terug te dringen. Net als bij de rechtszaken in andere Europese landen kwam de juridische machine op gang na een electoraal succes. Er moest een stok tussen de spaken worden gestoken. Inhoudelijk lijkt het proces vooral bedoeld om het taboe in stand te houden dat je nooit meer af zou kunnen van een groep niet-blanken. Het Nederlandse volk mag immers niet het idee krijgen dat het multiculturele experiment teruggedraaid kan worden, wat namelijk vrij makkelijk te realiseren is. Als dat besef zou indalen kan een massale remigratie van niet-blanken niet meer worden tegengehouden worden met politieke onwil – precies om deze reden is dit idee zo gevaarlijk.
Wilders heeft goed teruggevochten, zo heeft hij hard kunnen maken dat de top van het ministerie zich met de zaak had bemoeid. Als de minister van Justitie juridische hand en spandiensten biedt aan het Openbaar Ministerie om een politieke tegenstander uit te schakelen, dan wijst dat op belangenverstrengeling. Wilders’ beschuldigingen van corruptie zijn dan ook terecht. Hij zal in hoger beroep gaan.
Het zal niet alleen bij dit proces blijven. De Tweede Kamer heeft deze week een wet aangenomen die het verbieden van “antidemocratische organisaties” vergemakkelijkt. De wetsomschrijving is bewust vaag gehouden. Wanneer is een organisatie antidemocratisch? Wat is aanzetten tot haat? Het kan bijna niet anders dan dat er misbruik van deze wet wordt gemaakt, en het beoogde doel – bescherming van de democratie – juist niet wordt bereikt, maar het tegendeel. In de Memorie van Toelichting van de nieuwe wet is te lezen dat er hard wordt gewerkt aan een wet om ook politieke partijen te kunnen verbieden. Dit initiatief komt van dezelfde regering die het OM hielp om een oppositielid te vervolgen.

In augustus van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Géza Hegedüs is ‘uitgenodigd voor politieverhoor’. Hegedüs is de politiek leider van IDNL, in eigen woorden “de enige echt nationalistische partij van Nederland”, die mee wil gaan doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Frontnieuws besteedde via een ingezonden tekst aandacht aan dit dossier.

“Een boodschap afgeven”
De talloze ‘mensenrechten’-NGO’s die zich luidkeels beklagen wanneer Oost-Europese landen trachten te voorkomen dat George Soros hun verkiezingen beïnvloedt, prijzen zonder uitzondering de rule by law tegen nationalistische poltici.
De Europese directeur van Amnesty International, Nils Muižnieks, publiceerde een verklaring over de veroordeling van het parlementaire blok van Golden Dawn, waarbij het vonnis werd geprezen als een overwinning op het anti-immigratiesentiment: “Dit vonnis is een duidelijke boodschap aan politieke groepen met agressieve anti-migranten- en mensenrechtenagenda’s in Griekenland en in heel Europa, dat gewelddadige en racistische criminele activiteiten – of deze nu door individuen op straat of door parlementsleden worden gepleegd, niet onbestraft zullen blijven.
Na de veroordeling van Kotleba verklaarden meerdere liberale NGO’s, gesteund door internationale financiers, de gevangenneming van politieke tegenstanders als een triomf voor de democratie. “We zijn blij dat extremisme in Slowakije eindelijk wordt bestraft en met de juiste aandacht wordt aangepakt”, zeiden de groepen.
Hoewel veel Europese landen wetten hebben tegen haatzaaien, is dit de eerste keer in de recente geschiedenis dat liberale democratieën de moed hebben verzameld om gekozen functionarissen te veroordelen tot lange gevangenisstraffen voor hun ideeën. Deze daden brengen het neoliberale project in hoge mate in diskrediet en zullen in de toekomst waarschijnlijk onvoorziene gevolgen hebben.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat is verscheen op de website van National Justice. Bron: https://national-justice.com/rule-through-law-nationalist-political-leaders-are-being-imprisoned-their-beliefs-across-europe

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petrus
Gast
1 jaar geleden

“Daarmee breken deze landen openlijk en nadrukkelijk met de naoorlogse liberale orde.”

LOL, geloven de Erkenbranders nu echt in de liberale mythe van de Trias Politica? Autoritaire en repressieve maatregelen zijn ook de liberale orde niet vreemd. Sterker nog, deze is erop gesticht; of zijn we “de Terreur” alweer vergeten?