Slapende honden wakker maken

1
2057

Ik weet niet hoe het met u als lezer zit, maar ik heb de afgelopen dagen met stijgende verbazing gekeken naar de discussie rondom de uitspraken van Johan Derksen in het tv-voetbalprogramma Veronica Inside. Nu wil ik hier niet ingaan op de uitspraken zelf of de aanklachten die het opleverde. Voor wie in dit onderwerp is geïnteresseerd verwijs ik naar een recent artikel van mijn hand over het opgelaaide BLM-fenomeen (zie white lives matter).

Mijn verbazing hangt met iets anders samen. Het gaat om het publiek dat de liberaal-progressieve gevestigde orde opschudt, door specifiek Derksen en dit programma als doelwit te nemen. Ergens moeten de liberaal-progressieven al lang blij zijn met de plaats waar veel VI-kijkers zich bevinden: een publiek dat in politieke zin volledig in slaap is gesust, en zich nog slechts bezighoudt met het brood-en-spelen van het moderne voetbal. Met als komische onderlaag dat het voetbal in Nederland door maatregelen omtrent Covid-19 al maanden stil ligt, en er nauwelijks wat te bespreken valt.

Echter, het is juist dit in slaap gevallen publiek dat de anti-racisme-kruisvaarders opschudt door hun pijlen op Derksen te richten voor niets meer dan een grap! Is dit vanuit een propagandistisch oogpunt niet een kolossale vergissing, of zoals de titel stelt: maken zij geen slapende honden wakker?

Ik ben van mening dat zij een behoorlijke fout hebben begaan, maar de beweegredenen van de liberaal-progressieve garde laten zich vrij goed raden. De televisie kan beschouwd worden als hèt medium waarmee de gevestigde politieke mening richting naar het publiek wordt gestraald. Het effect van dit medium wint aan kracht als de uitgestraalde mening monotoon is, ofwel dat er zich geen afwijkende stemmen bevinden op een van de te bezoeken kanalen. Het is precies de zijstap van Derksen die met een flauwe grap de monotone politieke inhoud van het medium doorbreekt. De anti-racisme gelederen, gesterkt door de gecreëerde hype rondom Black Lives Matter in het Westen, surft graag mee op het momentum door een aanval te openen op de afwijkende meningen, hoe impliciet deze ook uitgedrukt worden.

Want is Derksen nu zo’n anti-liberale ideoloog op de buis? Absoluut niet, hij lijkt slechts vraagtekens te zetten bij de excessen van het progressieve gedachtegoed. Hij bekritiseert slechts de snelheid van het progressieve proces, hij pleit niet voor een andere politieke richting. Exact ditzelfde proces heeft zich al eerder voorgedaan, toen tafelgenoot René van der Gijp als reactie op Vlaams nieuws een pruik opzette en als Renate door het leven wilde gaan, en op deze wijze de draak stak met transgenderisme (zie YouTube). Ook toen ontstond er veel ophef over wat uiteindelijk niet meer dan een grap was, een lichte kritiek op de meest opzichtige uitspattingen van het progressivisme. Maar juist dit is al hetgeen waarmee zij hun nauwe taak als entertainers te buiten gaan, en de monotone boodschap van de televisie weten te verstoren.

Of de aanval van de liberaal-progressieve garde op VI als programma zal slagen is uiteraard maar de vraag. In eerste instantie lijkt de ophef vooral goede zaken op te leveren voor VI zelf: het leidt tot kijkcijferrecords tijdens een periode waarin het Nederlandse voetbal al een tijdje stil ligt [1]. Ook lijkt Derksen het adagium ‘cuck nooit’ na te streven door geen excuses aan te bieden en zijn rug recht te houden, wat op de lange termijn tot de beste uitkomst voor hem zal leiden. Wat dit betreft is de houding van Derksen een voorbeeld voor iedere (volks-)nationalist.

Ook ontbreekt het in de sociale media niet aan steunbetuigingen. Juist hier bevindt zich ook het probleem voor de gevestigde orde: de aanwezigheid van het internet. Het internet bewijst zich al jaren als de plaats waar andere meningen -hoe gematigd of radicaal die ook mogen wezen- geëtaleerd kunnen worden, zij het in een anonieme setting zoals door ondergetekende. Natuurlijk probeert de gevestigde orde ook hier inbreuk op te maken door het censureren van sociale media, zoekresultaten op Google te verdoezelen et cetera. Echter, onze tegenstander slaagt er niet in te verbergen dat er wel degelijk andere meningen zijn rondom alle politieke kwesties van de dag. Tegelijk maakt deze tegenstander een slapend publiek wakker omtrent relevante politieke kwesties door de laatste restjes aan kritiek op de televisie genadeloos aan te vallen.

Tussen alle ‘anti-racisme’-demonstraties, beeldenstormen en grappenpolitie door toont volksnationalisme een radicaal andere visie. Je mag trots wezen op je volk, afkomst en geschiedenis, en kan je rug recht houden tegenover de garde die beweert dat eerder genoemde zaken tot schaamte zouden moeten leiden. Daarnaast is het een aanrader om je kabel door te knippen/je abonnement op te zeggen, en de televisie het raam uit te gooien. Het zal zowel je mentale welzijn als je bloeddruk goed doen, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Marcus

[1]:     https://www.ad.nl/show/kijkcijferrecord-voor-vi-over-racisme-rel-johan-derksen-heeft-totaal-geen-spijt~a76f4a40/

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John Peters
Gast
2 jaren geleden

En juist hierom zat ik te lachen in m’n vuistje tijdens de uitzending. Heerlijk was het. Een miljoen+ mensen dit allemaal, en daarvan zat 99% te kijken met een blik van: “W.T.F. is hier aan de hand”. Dus die zijn inmiddels ook om. Mensen zullen een kant moeten kiezen. Het is de kant van Nationalisme en vrijheid, of de kant van BLM/regering/antifa/politie(vooralsnog)/radicaal links. De tussenweg verdwijnt voor onze ogen. En als kers op de taart verklaart Gijp nog even dat klaas dijkhoff, pechtold en “de oranjes” hebben geappt naar Genee wat hij moest zeggen.
Het vuile werk word zelfs voor ons gedaan. Genieten.