SGP gunstig voor demografie

1
1028

“De SGP heeft altijd gelijk”. In demografisch opzicht lijkt dit in ieder geval te kloppen.

 
Bij een blik op de themakaart ‘vruchtbaarheidscijfers per gemeente’ valt op dat er een donkergekleurde band van Salland naar Zeeland loopt. Het zijn de gemeentes met de hoogste aantallen kinderen per vrouw. Deze band valt samen met een gebied dat bekend staat als de Nederlandse Bijbel gordel. Een paar gemeentes springen eruit: Urk, Barneveld en Staphorst – de gemeentes met het hoogste aantal kinderen per vrouw. Urk is kampioen, met gemiddeld 3,1 kinderen per vrouw.

De gereformeerden zijn binnen Nederland de enige herkenbare groep met een houdbaar kindertal. De rest van de oorspronkelijke bevolking heeft een kindertal die onder de vervangingsfactor zit van 2,1 kind per vrouw, soms ver daaronder. Het katholieke Zuid Limburg bijvoorbeeld, ooit goed voor hoge kindertallen, heeft een vruchtbaarheidscijfer van rond de 1,3. Dit gebied zal dus een derde van haar bevolking verliezen binnen een generatie.

Wat verklaart de hogere kindertallen onder de gereformeerden? Hoe komt het dat zij wel zich wel vermeerderen, waar de anderen het laten afweten? Het bijzondere aan de gerformeerden is dat hun zuil (“de refozuil”) een lange politieke traditie kent. De Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) is zelfs de oudste politieke partij van Nederland. De aanhang is trouw, traditioneel veroveren zij 2 of 3 zetels in de Tweede Kamer. Kennis nemen van de standpunten van de SGP is een kijk in de ziel van de gereformeerden. 

Het partijprogramma van de SGP is niet bijzonder mooi geschreven, de taal doet wat houterig aan, en het bevat ouderwets aandoende woorden zoals “voorafschaduwing”. De boodschap zelf is helder, en de sfeer die het oproept is warm. De SGP is een partij die het gezin centraal stelt. Gezin en maatschappij vloeien over bij de SGP, de maatschappelijke waarden zijn een afgeleide van de normen van thuis. Het gezin dient voor de SGP als model voor de maatschappij, sleutelwoorden als ‘saamhorigheid’ komen veelvuldig voor. Om kennis te nemen van de knusse stijl van de SGP volgt een citaat:

“Het gezin biedt stabiliteit, structuur en vertrouwen. We doen er dus verstandig aan het gezin te koesteren. Wanneer we denken zonder gezinnen te kunnen, komen we bedrogen uit. De samenhang in de gemeenschap gaat teloor. Die ontwikkeling is momenteel te zien. Uitholling van het gezin en toenemend individualisme gaan hand in hand. De conclusie is helder: herwaardering van het gezin is broodnodig!”

Voor een gezin hanteert de SGP een traditionele definitie, de ‘nieuwe samenlevingsvormen’ wijzen zij af. Eind vorig jaar kwam de SGP met het voorstel om een geboortepremie van 1000 euro uit te reiken bij het eerste kind. Toen de Volkskrant aan Kees van der Staaij, de lijsttrekker, vroeg of dat voorstel een kindpolitiek betekende, trok hij zich meteen terug. De SGP voert geen kindpolitiek. In de Alt Right is er een woord voor mensen die zich zwak tonen op de momenten dat zij hun zelfbewuste kant moeten laten zien. Van der Staaij had ook bevestigend kunnen antwoorden: als de SGP nastreeft om het kindertal te stimuleren, dan heet dat een kindpolitiek.

Het past in de huidige lijn van de SGP. Koste wat kost willen zij de controverse vermijden. De partij voor de gereformeerden heeft nogal te verduren gehad vanwege hun traditionele opvattingen over vrouwen. Tot 2013 mochten vrouwen geen bestuursfuncties bekleden. Inmiddels zijn de eerste vrouwelijke SGP gemeenteraadsleden een feit. Nu de controverse minder speelt raakt de SGP ook haar stigma kwijt. Het heeft de partij geen windeieren gelegd, in een van de laatste peilingen stond de SGP op 5 zetels. Op de aankomende verkiezingsdag zal de SGP hun electoraal resultaat verzilveren: in ieder geval 2 zetels, waarschijnlijk meer. En door hun houdbare kindertallen zal ook in de toekomst Nederland een gereformeerde politiek kennen.

Wat ook de eigen politieke voorkeur of gezindte is, het is goed om te bedenken dat de gereformeerden de enige zijn met een houdbaar kindertal. Niet de socialisten of feministen, en aan de andere kant van het politieke spectrum ook niet de Alt Right. In de demografische arena zijn de gereformeerden de winnende coach (die altijd gelijk heeft). Hun nadruk op het gezin en de traditionele rollen voor man en vrouw vormen de grondslag, en kennelijk hebben zij een vertoog gevonden dat vrouwen bindt. Hoe kunnen we de SGP formule overzetten naar het etnonationalisme?

 
Bron afbeelding: CBS

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Prof. Visser
Gast
4 jaren geleden

“Demografie gunstig voor SGP” lijkt me beter 🙂