Reisverslag Erkenbrand weekend naar het Duitse Teutoburger Wald

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Tussen het bijwonen van lezingen en boekbesprekingen, volgen van de actualiteit, doorspitten van artikelen, schrijven van verslagen en lezen van boeken bestaat er ook ruimte voor ontspanning en de nodige kameraderie voor de dames en heren van Erkenbrand. Iemand uit ons midden kreeg het lumineuze idee om als studiegenootschap een weekend lang richting één van de mooiste gebieden van Duitsland te gaan: het Teutoburger woud. De afgelopen week was het zover. Op vrijdagavond, na gedane arbeid en studie, vertrok een groep mannen en vrouwen vanuit alle uithoeken van ons land richting Duitsland. We streken neer in een gezellig hotel in de stad Bielefeld, wat als uitvalsbasis zou dienen om het gebied te verkennen. De volgende ochtend vertrokken we vroeg richting de eerste bezienswaardigheid: de mystieke Externsteine.

Deze rotsformatie speelt sinds mensenheugenis een rol heeft in de sjamanistische traditie en heidense rituelen. Er volgde een korte toespraak met wat achtergrond informatie over deze rotsformatie en daarna was het tijd de Externsteine te beklimmen. Een bezoek aan het terras daarna kon niet uitblijven, gezien het zonnige, dorstige weer, alvorens we weer in de auto’s stapten voor locatie nummer 2: het Hermannsdenkmal.

Dit indrukwekkende monument naar een ontwerp van Ernst von Bandel, ter nagedachtenis aan de Germaanse leider en krijger Arminius (of Armin/ Herman in de moderne taal), werd in 1875 afgerond en torent sindsdien, met zijn hoogte van 53 meter en bovenop een heuvel, ver boven de omgeving uit. Op deze plek gebruikten we de lunch naar Amerikaanse traditie: iedereen neemt genoeg eten en drinken mee om te delen onder alle aanwezigen. Na een korte toespraak over de geschiedenis van het monument klommen we via een steile trap naar de top, met als beloning een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Nadien was het tijd voor het hoogtepunt van het weekend: een bezoek aan het tot de verbeelding sprekende Kasteel Wewelsburg in Büren.

Dit kasteel zullen de meesten kennen als het spirituele centrum van de SS. Het is een burcht met een rijk verleden en een groot historisch belang. Als spiritueel hoofdkwartier van Himmler’s SS speelde het een cruciale rol tijdens de bestaansjaren van het Derde Rijk. Ook op deze plek volgde een korte toespraak over geschiedenis en achtergronden van dit kasteel, waar een ongrijpbare zweem van mystiek en occultisme hangt. Voor eenieder die in deze omgeving zijn vakantie doorbrengt mag een bezoek aan de Wewelsburg niet ontbreken.

Tegen sluitingstijd van het kasteel vertrokken we weer naar onze uitvalsbasis Bielefeld. Hier zochten we een gezellig traditioneel restaurant uit waar we een heerlijk diner genoten en de dag bespraken. Daarna was het hoog tijd om ons hotel weer op te zoeken. Na een welverdiende nachtrust en gezamenlijk ontbijt werd er zondagochtend afscheid genomen van elkaar en vertrokken de verschillende auto’s weer huiswaarts naar alle windstreken van Nederland.

We kunnen tevreden terugkijken op een prachtig weekend waar we werden gezegend met prachtig weer, met ruimte voor kameraadschap, gezelligheid, goede gesprekken, het opdoen van nieuwe kennis en uiteraard lekker eten met een goed glas ernaast. De organisatoren van het weekend besloten hun slottoespraak dan ook met een welgemeend: “Jullie zijn een stel prachtmensen!” Ja, een trip als dit… het smaakt naar meer.

Erkenbrand is méér dan een stoffig studiegenootschap van boekenwurmen en intellectuelen: we zijn boven alles kameraden, bevlogen mannen en vrouwen met een visie voor een beter Nederland.

Tom van Dam