Rechtse Radio

0
1177

Dusver heb ik geschreven over rechtse webcomics en rechtse uitgevers en publicaties. In deze reeks artikelen zal ik de culturele uitingen van reactionair nationalisme verder uiteenzetten, waaronder muziek, animatie en literatuur. Maar nu eerst de belangrijkste, populairste en meest wijdverspreide culturele uiting van rechts: podcasts. Podcasts zijn digitale audioprogramma’s die de stijl van radio nabootsen. Ze zijn goedkoop om te maken, vergen maar een paar mensen die een onderwerp enigszins interessant kunnen bespreken en zijn eenvoudig massaal te verspreiden. Zoals ieder aspirerende rap-artiest een mix tape heeft, heeft elke nationalistische groep een podcast. Hierdoor zijn er dus wel honderden nationalistische podcasts te vinden, maar ik zal een greep doen uit de populairste en de podcasts die mij persoonlijk het meest aanspreken. Ik zal ze verdelen in 3 vrij grove categorieën: Cultuur, Nieuws en Land gebonden.

 

CULTURELE PODCASTS

Myth of the 20th century

“Hyperborean Radio proudly presents…”. Een onderzoek- en analysepodcast. De naam refereert naar het gelijknamige boek van Alfred Rosenberg. Het zet onderwerpen uiteen die van interesse zijn voor reactionair rechts, zoals de geschiedenis van de Japanse ultra reactionaire Aum cult, de Falange en de Spaanse burgeroorlog, de invloed van Waco en Ruby Ridge op de Amerikaanse cultuur, het verhaal van de Oxford 5 en Sovjet-spionage in het Westen, de geschiedenis van de Holodomor en nog veel meer. De podcasts zijn in de stijl van een lezing en zetten alles over het onderwerp uitvoerig uiteen: voorgeschiedenis, de gebeurtenis zelf en de consequenties op geopolitiek en maatschappelijk niveau. De podcasts hebben een speeltijd tussen 2 à 3 uur en komen elke vrijdag uit.

 

Kulturkampf

Een podcast over literatuur. De naam refereert naar Otto von Bismarcks strijd tegen katholicisme in de late 19e eeuw. Behandelt esoterische auteurs als Julius Evola en Miguel Serrano maar ook historische en literaire auteurs als Ernst Jünger, Carlyle, Goethe en Voltaire. Er zijn 3 presentators (de “Camera Stellata”) en een aantal terugkerende gasten. Helaas ligt de podcast tijdelijk stil maar er zijn 50 afleveringen om terug te luisteren en even snel kennis op te doen over rechtse literatuur. Sneller dan lezen in ieder geval. De afleveringen duren soms tot wel 5 uur lang (bijvoorbeeld de aflevering over “Revolt against the Modern world”) maar zijn normaal tussen de 2 à 3 uur lang.

 

Darwin Digest

“Science is interesting and if you don’t agree you can fuck off.” Een podcast over biologie en antropologie. Het behandelt dingen van hoe AIDS zich verspreidt en de langetermijneffecten, waarom geboortecijfers in het westen dalen en wat voor effect dit heeft op de toekomst, geestelijke aandoeningen als autisme, en uiteraard bespreekt het uitvoerig in meerdere afleveringen de raciale verschillen tussen menselijke groepen. De presentatrice is een Doctorandus in biologie en haar mede presentators variëren naar aanleiding van het onderwerp, soms experts, soms mensen met praktijkervaring. Het klinkt misschien heel serieus, maar de presentatie is altijd vrij ontspannen. Speeltijd is rond anderhalf uur. Afleveringen komen sporadisch uit, afhankelijk of er onderwerpen van interesse worden gevonden.

 

Honoring our history

Een podcast over Europese geschiedenis. In feite verschilt het weinig van een geschiedenisles, want de structuur is vergelijkbaar: men analyseert een periode en geeft er de algemene tijdlijn en belangrijke ontwikkelingen van aan. Het verschil met het op school leren is dat men geen linkse indoctrinatie erbij krijgt zoals de Whigiaanse of Hegeliaanse visie dat geschiedenis een stijgende lijn van onontkoombare progressie is. Speeltijd wisselt van anderhalf uur tot soms wel 4 uur.

 

Rebel Yell

“This is Rebel Yell, a southern nationalist podcast of the Alt Right”. Een pro-Confederale podcast, iets wat niet zozeer te merken valt aan de onderwerpen van de podcasts maar wel soms aan de houding van de presentators en het sluitende muziekstuk. Het is absoluut niet wat men zou verwachten van een podcast met een dergelijke naam en affiliatie, want het is deel van Identity Dixie, een groep die actief is in het Zuiden van de VS. De onderwerpen die het bespreekt variëren van literaire analyses van Spengler, interviews met Europese activisten, interviews met Academici over hun werk, afleveringen over de geschiedenis van Vrijmetselarij en als terugkerend onderwerp religie, en de strijd tussen katholicisme en protestantisme. Het wordt gepresenteerd door een duo van oud-militairen en heeft een speeltijd tussen de 2 à 3 uur.

 

Poz button

“Television is reality, and reality is less than television”. Een wat volksere podcast dan de rest in deze categorie. Het bespreekt contemporaine films, hoe degenerater hoe beter. Het bekritiseert en toont het verval van moderne films aan op een nogal harde toon, met veel platte humor. Speeltijd is meestal rond de 2 uur, afhankelijk van de film in kwestie.

 

Liftwaffe Podcast

De podcast van de sportgroep “The Liftwaffe”, een groep die zich richt op het promoten van fitheid en sport bij rechts-nationalistische activisten. De naam steekt de draak met de Luftwaffe. De podcast betreft sport. En dan met name krachtsporten als powerlifting en vechtsport. Naast sport behandelt het ook dieet, hormonale huishouding, verschillen tussen man en vrouw in relatie tot sport, en de psychologie die hoort bij fysieke fitheid.

 

NIEUWS PODCASTS

Fash the Nation

“Keep streaming Fash the Nation…”. Een podcast voor mensen die graag hun baard aaien en instemmend meeknikken. Fash the Nation was rond de Amerikaanse verkiezingen een van de populairste podcasts met meer dan 100,000 downloads per aflevering en een veelvoud aan luisteraars. Sinds de spanning en het spektakel van de verkiezingen over zijn is het wat in populariteit afgenomen. Het behandelt vooral Trump, Amerikaans nieuws en geopolitiek. De twee presentators zijn een journalist en een lobbyist met veel inside-informatie. Hun onverslaanbaar optimisme is soms wat storend echter. De speeltijd is rond de 2 uur per aflevering en komt elke zondag uit.

 

Europa weekly

“We’re not sorry!” Nieuws uit Europa, het behandelt politieke ontwikkelingen, het wekelijke nieuws over de wekelijkse verkrachtingen en moorden door migranten en soms behandelt het analyses over geopolitieke theorieën zoals Duginisme, Pan-Europeanisme en 5th Political Theory. Het heeft een erg goed gevoel voor humor en presenteert met regelmaat sketches en parodies over de omstandigheden in Europa. Er is een vaste panel van 3 presentators: uit Ierland, Frankrijk en Finland en een roulerende groep vaste gasten uit heel Europa die over hun eigen landen verslaggegeven wanneer er iets relevants gebeurd zoals aanslagen of verkiezingen. Ook promoot men vaker nationalistische evenementen in Europa zoals de aankomende Suomen Sissu conferentie in Helsinki. De speeltijd is anderhalf uur en de podcast komt elke maandag uit.

 

PODCASTS SPECIFIEK AAN EEN LAND

88 Minutes

“You’re listening to this hour has 88 minutes, with your host, Axe in the Deep… Glory to the North”. Een Canadese show die vooral cultuur en nieuws uit Canada bespreekt. Er wordt veel besproken over survivallen, houthakken, jagen, Germaans Heidendom en hoe de Chinezen al het Canadese vastgoed overnemen en de Sikhs de Canadese politiek langzaam aan het veroveren zijn en waarom de Quebecois arrogant zijn. Deel van de groep The Great White North, het heeft een vaste panel van 3 presentators maar wil nogal eens meer leden van de groep uitnodigen voor grotere discussies over o.a. acties en verkiezingen. De speeltijd is steevast 1 uur en 28 minuten.

 

Beyond the wall

“Estas escuchando mas allá del murro, en las cosas direchas radio, catorze ochenta y ocho FM”. Een Mexicaanse podcast die over heel Zuid-Amerika verslag doet, met name nieuws over de Venezuelaanse hongersnood, Mexicaanse kartelmoorden en BRICS-nieuws uit Brazilië. Het heeft een panel van 5 man (“The Taco Stand”) die haast nooit allen tegelijk aanwezig zijn, en een paar vaste gasten uit Brazilië en Venezuela. De podcast is Engelstalig hoewel er wel veel Spaanse uitdrukkingen worden gebruikt. De audiokwaliteit is altijd zeer slecht, maar dat past bij de stijl van een podcast uit de derde wereld. De speeltijd is uiterst variabel, van 1 uur tot soms 3 uur.

 

The Convict Report

“Welcome to the Convict Report at thedingoes.xyz”. Een Australische podcast deel van The Dingoes, welke weer deel uit maakt van de bredere Australische beweging. Behandelt vooral politiek en economisch nieuws uit Australië alsmede nieuws uit de eigen beweging, zoals hun conferenties en flyeracties. Het heeft een nogal typisch Australische atmosfeer met veel harde grappen en gescheld. Het heeft een speeltijd van rond de twee uur en komt uit op vrijdagen.

 

Albion Radio

Een recent gelanceerde Britse show, het Verenigd Koninkrijk heeft traditioneel veel moeite met een rechtse podcast van de grond te krijgen (getuige het falen van Fash Brittania). Gepresenteerd door een trio van semi-beroemde figuren uit de Britse beweging, hun logo is de rode eekhoorn, die met uitsterven bedreigt wordt door de grijze eekhoorn. Dit vindt men steevast terug bij Albion Radio, een Monthy Pythonesque gevoel voor absurdistische humor gemixt met harde kritiek op het Britse establishment. Het is een nieuws- en actualiteitenprogramma specifiek over het Verenigd Koninkrijk en behandelt vooral politiek en interne gebeurtenissen binnen de beweging. Heeft een speeltijd tussen anderhalf en twee uur en komt onregelmatig uit (wat een gewoonte is bij Britse podcasts).

 

Er zijn naast de podcasts die ik hier vernoem nog vele, vele meer, maar deze zijn vaak minder interessant, het ontbreekt hen aan focus of ze zijn te Amerikaans. In Nederland zijn er weinig echt rechtse podcasts van traditionalistische en nationalistische aard. Er is de Batavieren Podcast, maar deze is liberaal van aard en staatsnationalistisch (civic nationalist). Een groepje VVD’ers feitelijk. Erkenbrand zelf maakt ook af en toe podcasts en ik kan onze excellente reeks over klassieke muziek aanbevelen, al is deze helaas Engelstalig. Maar u kunt onze andere Nederlandstalige podcasts terugvinden op ons YouTube-kanaal, met wisselende onderwerpen over o.a. fitness, Zuid-Afrika, feminisme en veel meer.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8vuLtWqTfDk

 

Ik wens u veel luisterplezier en hoop dat u zichzelf verder kunt informeren over de ideeën van reactionair, traditionalistisch, nationalistisch rechts met deze podcasts. In plaats van het slappe liberale aftreksel van nationalisme dat Geenstijl en TPO uitdragen.

 

-Éordred