Psychoanalytici: ‘Witheid is een kwaardaardige, parasitaire toestand’

2
1076

De Amerikaanse Organisatie voor Psychoanalytici noemt ‘blank zijn’ een stoornis. Afgelopen week verscheen in hun wetenschappelijke tijdschrift een artikel ‘On Having Whiteness’ waarin staat dat blank zijn (‘whiteness’) een ‘kwaadaardige, parasitaire toestand is waar vooral blanken bevattelijk voor zijn’. Deze toestand zou gepaard gaan met een ‘perverse, vraatzuchtige houding naar niet-blanken, die bijna niet te elimineren valt’. Behandeling kan deze blanke neigingen onderdrukken maar niet wegnemen, aldus het artikel, ‘there is not yet a permanent cure.’
De taal van dit artikel is zo vijandig dat het aanvankelijk een grap leek in de traditie van Alan Sokal, die met een serie gefingeerde artikelen aantoonde dat veel van de sociale wetenschappen niet of nauwelijks bezig zijn het vaststellen van objectieve wetenschappelijke feiten, maar een front zijn voor een politieke agenda. Toch ziet het er naar uit dat het artikel serieus bedoeld is. Het tijdschrift neemt er geen afstand van en de Joodse auteur Donald Moss heeft naar het aanziet vaker van dit soort artikelen geschreven. Hij geeft zelfs cursussen over ‘parasitic whiteness’.

‘Whiteness’ is als construct in het leven geroepen om blanken aan te vallen zonder meteen beschuldigd te worden van openlijk racisme. Het gaat ongeveer als volgt: ‘Met jouw blanke huidskleur heb ik geen probleem, het gaat mij om jouw ziekelijke blanke neigingen. Die moeten we zien te elimineren.’ Door de problematische neigingen specifiek blanke eigenschappen te noemen, is de koppeling met het blanke ras nogal snel gemaakt. Wat deze overwegend Joodse psychoanalytici met een artikel als deze daar aan toevoegen is om het construct ‘whiteness’ de status te geven van een onbehandelbare stoornis, zoals psychopathie. Je zou denken dat deze psychoanalytici iets snappen van projectie, maar hun vermogens om gedrag te duiden hebben zij klaarblijkelijk niet op zichzelf gericht. Het is allemaal nogal doorzichtig. Om het maar gewoon te zeggen, het is een aanval op ons ras en onze cultuur door deze te pathologiseren.

Nu hoef je de psychoanalytici op zich niet al te serieus te nemen, tenminste niet in wetenschappelijke zin. Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, had er zelf ook al een handje van om het normale en het goede te pathologiseren. Hij is bekend vanwege het seksualiseren van de natuurlijke genegenheid tussen moeder en kind, terwijl alles er op wijst dat deze band intens is, maar niet seksueel. Kevin MacDonald schrijft uitgebreid over de psychoanalyse in zijn hoofdwerk ‘The Culture of Critique’. Hij richt zijn pijlen vooral op het onwetenschappelijke karakter van de psychoanalyse, zo is voor het beschreven Oedipus complex geen enkel empirisch bewijs. Daarnaast valt MacDonald de sektarische organisatie rondom de psychoanalyse aan, de werken van Freud gelden als een religieus dogma en de leden de psychoanalytische organisaties worden van hoog tot laag in het ideologische gareel gehouden.
De invloed van de psychoanalytici is nog steeds groot. Dat dit soort artikelen worden gefaciliteerd door een wetenschappelijk platform als PubMed en de koepelorganisaties voor psychologen, zegt eigenlijk al voldoende over hun invloed. Voor de actoren uit het netwerk van de psychoanalytici zijn dit soort artikelen de grondslag en het signaal om blanken te pathologiseren. De invloed is dus niet zozeer wetenschappelijk, maar vooral cultureel.

In Nederland heeft het gesubstantiveerd adjectief ‘witheid’ al zijn intrede gedaan. Zie bijvoorbeeld dit artikel in het NRC waarin een Algerijnse vrouw die in Frankrijk woont, de blanke mensen van haar gastland opdraagt om hun ‘witheid te verraden’, omdat het hen ‘egoïstisch en individualistisch maakt’ en hen weerhoudt van ‘solidariteit met niet-witte mensen’.
Onder normale omstandigheden zouden we zeggen: mens, neem de boot terug naar Algerije, want het is duidelijk dat jij ons haat en hier niet thuishoort. Het omgekeerde gebeurt echter, binnen de huidige tijdsgeest worden dit soort ondermijnende personen en juist alle ruimte gegeven. Zij mag in Frankrijk studeren, mag haar haatteksten publiceren, die daarna vertaald worden in verschillende talen. Zij mag interviews geven met een krant als het NRC.

Hoe gaat dit aflopen? Bij deze voorspel ik dat over niet al te lange tijd Shulamith Rijxman, Marcel Gerlauff en hun kliek van hoofdredacteuren het begrip ‘witheid’ officieel gaan invoeren, omdat ze zogenaamd begaan zijn met het lot van de bruine mensen en de tijd rijp vinden om de kwestie van de ‘witheid’ te problematiseren. Dat zal de haat voor blanken ongetwijfeld verder aanwakkeren, wat mogelijk wel of mogelijk niet hun doel is.
Wat betreft de blanken zelf is de ironie dat zij eerst bewust moeten worden van hun ras voor zij daar schuldgevoelens over kunnen ontwikkelen. Door blanken als groep uit te zonderen zullen zij zich echter steeds meer gaan beschouwen als een eigen groep met eigen belangen. Een construct als ‘whiteness’ / ‘witheid’ versterkt in feite onze blanke identiteit, terwijl het gelijkheidsdenken de mensen in slaap sust. De taal is bovenden zo vijandig, blanken worden neergezet als een ‘kwaadaardig, parasitair’ ras dat ‘geëlimineerd moet worden’, dat zelfs de meest zelfhatende blanke het genocidale verlangen van deze lieden zal aanvoelen, en de bescherming zal zoeken van zijn eigen groep. Onder de huidige omstandigheden is het dan misschien maar beter dat deze anti-blanke krachten zoals deze psychoanalytici zo openlijk hun haat tentoonspreiden. Het maakt de zaken in ieder geval duidelijk en bespoedigt een tegenreactie. Wie daar anders over denkt is vrij om te reageren.

Waar het altijd op neerkomt is in onze landen kennelijk mensen verblijven die ons haten en ons ten gronde willen richten. Met hun aanwezigheid hebben we niets te winnen, het is een destructieve aanwezigheid. Als morgen de psychoanalyse afgeschaft zou worden, zou de geestelijke gezondheid van de bevolking er zelfs op vooruit gaan. Waarom zouden we hier dan nog langer genoegen mee nemen?

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
André
Gast
11 maanden geleden

Tja, Joden….die regeren de wereld en doen er alles aan om de westerse samenleving te vernietigen. Wraak? Voor eeuwenlange diaspora? Of gewoon honger naar geld en macht?
Het rare is dat het overal heel duidelijk te zien is, maar niemand het durft te benoemen. Doe je dat wel, dan ben je meteen een nazi en Jodenhater en wordt de discussie afgekapt.

Paul
Gast
Antwoord aan  André
11 maanden geleden

Lees de Talmoed, de “heidenen” zijn er om de “Gekozenen” te dienen.