Postmodernisme en Cultureel Marxisme volgens Jordan B. Peterson

0
976

Jordan Peterson, een hoogleraar psychologie uit Canada, vertelt in deze video hoe het cultureel marxisme de universiteiten heeft aangetast, volgens hem zelfs onherstelbaar heeft beschadigd. Zijn ervaringen komen uit eerste hand. Hij heeft tijdens zijn loopbaan studierichtingen zien ontstaan die primair niet meer gericht zijn op het vergaren van kennis, maar op het afleveren van activisten.

Wat willen deze activisten bereiken? Het cultureel marxisme problematiseert de bestaande machtsstructuren, in naam van de meest onderdrukte minderheid. Hun eis is om de macht over te hevelen naar deze minst bedeelden, maar in werkelijkheid eindigt de macht bij de mensen die mogen bepalen wie onderdrukt wordt en wie niet, namelijk de cultureel marxisten zelf.

Jordan Peterson fulmineert tegen deze destructieve kracht, die de universiteiten hindert in de uitoefening van haar meest basale taken, en jonge studenten wil afsluiten voor dissidente opinies. Wat hij daar tegenover zet is een waarheid, schoon in haar eenvoud:

“Het alternatief is dat mensen zelf hun positie vinden, min of meer volgens een vrije markt principe. Dat vereist de aanname dat er wezenlijke verschillen zijn tussen mensen wat betreft intelligentie, temperament en interesses. Voor een groot deel zijn deze verschillen biologisch te verklaren.” (vanaf 17:14)