Persintimidatie

0
912

De laatste tijd zijn er wat interessante dingen gaande in de wereld van journalistiek. Met name met betrekking tot censuur. Zo werd deze week de conspiracy theorist annex on the ground verslaggever Alex Jones van alle grote sociale media platforms verwijderd, zelfs van LinkedIn, zonder opgaaf van reden of duidelijke aanleiding. Er waren geen grote controverses geweest de laatste tijd rond Jones, zoals die in het verleden er vaker wél zijn geweest. Het was eigenlijk opvallend stil rond de normaal hysterisch controversiële Jones.

Een controverse die echter wel enorm oplaaide de afgelopen weken, maar niet resulteerde in enige ban, was het aannemen van Sarah Jeong, een Harvard afgestudeerde Koreaanse, als deel van het eindredactie team van de New York Times. Jeong had op twitter vele anti blanke, genocidale uitspraken gedaan over de loop van de laatste 5 jaar. Zij verkondigde dingen als: “Blanken die hun mening geven zijn net honden die tegen brandkranen aan pissen.”; “#Schafblankenaf”; “Blanken zijn gestopt met kinderen baren. Binnenkort zullen jullie uitsterven. Dit was mijn plan.”; “Blanken hebben geen cultuur.”; “Het is eigenlijk best ziek hoeveel ik oude blanke mannen haat.”

Enzovoort, enzovoorts. Het frappante eraan is dat juist de New York Times recentelijk een redactrice ontsloeg omdat ze een vage kennis was van een redacteur van de beruchte Daily Stormer. Zij hield het nog geen dag vol bij de New York Times. Sarah Jeong kan echter blijven, en de Times gaf zelfs aan dat het al voor de controverse haar tweets gescreend had en niets kon vinden waar de redactie bezwaar tegen had. Het verweer van de Times was dat Jeong haat tegen niet-blanken zou satirizeren. Zij tweette in de periode 2013-2018 haast dagelijks anti-blanke haat, en dit zou allemaal satire zijn? Een erg ongeloofwaardig excuus. De New York Times was ook een van de vele media die enige maanden geleden opriep om Roseanne Bar te ontslaan van haar populaire show “Roseanne” omdat zij een mulatto dame vergeleek met een aap. Iets wat geschiedde, de show Roseanne werd beëindigd, ondanks dat het de meest populaire TV show op Amerikaanse televisie was. Zo zijn de meest populaire conservatieve TV show (Bar) en de meeste populaire conservatieve alternatieve media (Jones) uit de lucht gehaald.

Deze dubbele standaard werd het best geïllustreerd door “Conservatief”/Alt Lite media personage en graaier extraordinaire Candace Owens (al is er flinke concurrentie om de meest graaierige alt liter te zijn, men moet dan concurreren met mensen als Ezra Levant, Gavin McInnes, Mike Cernovitch, Milo Yiananapopulous en Jack Posobiec. Allen flinke graaiers in hun eigen recht).

Candace Owens nam een van Sarah Jeongs tweets en verving ‘Blank’ door ‘Joods’.

Prompt werd zij verbannen van twitter.

We zien in Amerikaanse media dus een collusie tussen journalistiek en sociale media om rechtse geluiden in de kiem te smoren. Allen hebben zij een dubbele standaard. Zo hebben facebook en twitter nog steeds de accounts van o.a. Het Moslim Broederschap en meerdere ISIS en Al Qaida verbonden accounts niet verwijderd. Ook militante extreem linkse groeperingen zoals het Red Guards netwerk opereren vrijelijk op de paginas van twitter, facebook en maken podcasts op spotify. Waar zij vrij openlijk oproepen tot geweld.

Dit klinkt de lezer misschien allemaal als een ver van mijn bed show in de oren, maar de Amerikaanse cultuur is alomvattend. Alles dat daar geschied weerklinkt hier. De Nederlandse gevestigde orde gedoogd rechts geluid vooralsnog een stuk meer dan haar buurlanden. In Duitsland of het Verenigd Koninkrijk zouden partijen als de PVV en FvD allang verboden zijn, en zouden websites als de onze of fenixx.org, EJbron, dinghal, veren of lood enzovoort uit de lucht zijn gehaald en wij allen de cel in zijn gesmeten als enge rechtsextremisten. Stef Blok zou vermoedelijk de guillotine hebben gekregen voor Hoogverraad in Zweden, al zij het figuurlijk. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar hoe het de BNP verging, of meer recentelijk, Tommy Robinson en Marcus Meechan.

Maar de weerklank begint zich te doen gelden. De linkse media in NL heeft het nooit erg leuk gevonden dat men hier een open debat voert en probeert al decennia rechts helemaal uit het publieke discours uit te bannen. Zo werken zij bijvoorbeeld openlijk samen met Kafka, die dit doel deelt. Maar de meest recente ontwikkeling in subtiele pogingen tot censuur komt van het NRC. Deze krant heeft de idiote Rusland hysterie naar Nederland gehaald met een artikel waarin zij beweren dat de Russen onze verkiezingen en referenda de laatste jaren hebben beïnvloed.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/15/de-russische-trollen-zijn-anti-islam-en-voor-wilders-a1610155

Met deze absurde stelling in de hand besloten zij middelgrote Nederlandse internet personas te beschuldigen van samenspanning met Rusland. Wij weten niet wie zij allemaal benaderd hebben, maar in ieder geval Hanesz en KassandraTroy, bekendere twitteraars, zijn door het NRC benaderd met beschuldigingen dat zij Russische propaganda over hadden genomen. NRC valt mensen aan die net groot genoeg zijn om relevant te zijn, maar net te klein om zich te verweren. Zo zouden ze denk ik graag Geenstijl, Erik de Vlieger en TPO ervan beschuldigen Russische propagandisten te zijn, maar dat zou net iets té veel weerstand op kunnen roepen. Dus zoeken zij doelwitten die hun verhaal geloofwaardig doen klinken, maar zich niet kunnen verweren. Een vies trucje om het publiek in de luren te leggen.

Maar laten we aannemen dat het waar is en dat deze mensen klakkeloos onvervalste Russische propaganda hebben gedeeld. Betekent dit dan dat deze mensen betaald zijn door het Kremlin of een pro-Russische agenda hebben? Uiteraard niet. Het betekent alleen dat Russen ideeën hebben gedeeld waar deze mensen het mee eens zijn. Ik was ook geen fan van het idee om Oekraïne op wat voor manier dan ook bij de EU te betrekken, vooral omdat ik de EU ontmanteld wil zien. De Russen hebben mij niet betaald om in dat referendum tegen te stemmen of om te flyeren. En dat is ook niet het geval met de rest die tegen stemde. Het is niets meer dan een strategie om onwelgevallige meningen in het verdomhoekje te plaatsen en ze af te schrijven. Zo worden “De Russen” ook in de VS gebruikt. Verkiezing verloren? Trek een blik Russen open, schreeuw het van de daken, presenteer nooit concreet bewijs, slechts vage overtredingen van marge figuren en bam, klaar. Narratief gered, dit was helemaal niet democratisch, dit was een geval van Russische hersenspoeling. Dat arme plebs weet helemaal niet wat zij denken, zij vormen geen eigen meningen, die meningen moeten hen gedicteerd worden! En als de meningen niet overeenkomen met de agenda van de gevestigde orde, dan moet iemand anders wel die lege hoofden van de massa hebben gevuld.

Push dit maar vaak genoeg en voor je het weet verbannen Facebook en Twitter iedereen die NRC aanwijst als Russische troll. Want dat zijn complotdenkers, vijandige elementen, rechtsextremisten en noem het maar op. Wat Alex Jones overkomen is kan zo iedereen die de aandacht van het establishment trekt overkomen. Voor Jones werd al de Daily Stormer overal van het internet verbannen, op nog extremere wijze, hun registrars en webadressen werden hen zelfs ontnomen en lange tijd werden zij gedwongen op het darkweb te opereren. Rechtse publieke persoonlijkheden, zoals bijvoorbeeld Faith Goldy,  worden verbannen van financiële dienstverleners zoals Paypal, Patreon en Stripe.

Censuur neemt toe. Haatzaaien tegen rechts neemt toe. Om absoluut partijdige redenen, want de media maken bewust geen ophef over linksextremisten en islamisten op sociale media. Dat zou zomaar eens aan kunnen tonen dat er aardig wat meer gewelddadige retoriek van die groepen komt. Iedere conservatief rechtser dan het CDA wordt in de gaten gehouden en als ze net iets te lastig doen, krijgt men het labeltje “hate speech” opgeplakt en wordt men verbannen.

Als er trollen zijn die onze democratie verstoren, dan zijn het de media wel.

-Éordred