Paul Miller, een livestreamende kruisvaarder

0
2978

Paul Miller is, zoals hij zelf erkent, alleen te vinden in de donkerste krochten van het internet. Zijn werkwijze: in een over the top militair tenue, met insignes en papieren Burger King kroon (internet insiders snappen dit), dan wel gestoken in een Joker kostuum, nietsvermoedende vreemdelingen aanspreken op platforms als Chatroulette of Omegle. Miller is energiek, scherp maar vooral zo confronterend als een klap in het gezicht. Hij livestreamt voor een online publiek, die vrolijk meescheldt.

Onsmakelijk? Kan zijn, maar genoeg mensen denken daar anders over. Miller heeft een Telegram kanaal met meer dan 22.000 volgers, en zijn aanhang groeit snel.

De 30-jarige Miller, bekend onder zijn alias ‘Gypsy Crusader’, groeide op in een zwarte wijk van New York. Hij stamt af van Russische Romani, wat zijn Kaukasische gezichtsstructuur en dikke wenkbrauwen verklaart. Zijn alias ‘Gypsy’ is een verwijzing naar zijn afkomst. De breedgeschouderde Miller heeft negen jaar op hoog niveau gevochten als professioneel Muay Thai bokser. Naast zijn bokscarrière werkte hij als freelance journalist.

Nadat hij als journalist op een bijeenkomst van de Proud Boys was geweest, werd hij een jaar lang door Antifa-tuig belaagd. Het werd een lange lijdensweg van pesterijen, bedreigingen, haatzaaierij tegen hem en zijn familie en leidde uiteindelijk tot zijn ontslag als bokser, nadat zijn Muay Thai trainer onder druk werd gezet. Naar eigen zeggen heeft deze periode hem geradicaliseerd. Hij houdt zijn critici voor dat zij veel dichter bij een transformatie staan tot een totaal radicaal, dan zij zich kunnen indenken – ieder mens heeft vanaf een bepaald punt niets meer te verliezen.

Miller noemt zich een praktiserend katholiek en een kruisvaarder. Zijn alter ego de Gypsy Crusader is een reactie op een verstikkende cultuur die krampachtig probeert te doen alsof er geen verschillen bestaan tussen de rassen en elke poging om daarover in gesprek te gaan de kop indrukt. Het is niet te voorkomen dat er op een dag iemand opstaat en de censuur doorbreekt. Elk taboe creëert zijn eigen overtreders.

Alleen de dragers van de huidige tijdsgeest reageren heftig en ontdaan op Miller, omdat zij een belang hebben bij het instandhouden van het extreme gelijkheidsdenken en de censuur op andersdenkenden. Zijn slachtoffers op Chatroulette of Omegle daarentegen schieten in de lach, schelden terug, of geven hem een koekje van eigen deeg. Wat in die uitwisseling uitblijft is de emotie van verontwaardiging. De aankomende generatie zou wel eens minder gehersenspoeld kunnen zijn dan iedereen aanneemt.