Over de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië

1
155

Een deel van de mondiale elite lijkt de afgelopen week warm te zijn gaan lopen voor Les Blues. Ze gunden niet het kleine Kroatië de overwinning maar het machtige Frankrijk, met een team van spelers die samen waarschijnlijk genoeg verdienen om heel wat grond in Kroatië op te kopen en te veranderen in hun persoonlijke pretpark.

Direct na de overwinning van Frankrijk schreef Dr.Peniel Joseph, hoogleraar aan de universiteit van Texas-Austin, voor CNN dat de overwinning van Frankrijk een overwinning is voor immigranten wereldwijd en dat het er ons aan herinnert dat immigratie de sleutel kan zijn tot een vrijere en meer humane wereld (9).

De invloedrijke Amerikaanse nieuwssite ThinkProgress publiceerde een artikel waarin men uitwijd over deze elitaire gedachtekronkel. De site is eigendom van Center for American Progress(CAP), één van de meest voorname politieke belangenorganisaties in de Verenigde Staten. De eerste voorzitter en CEO van deze belangenorganisatie was de griezelige John Podesta, de voormalige campagnevoorzitter van Hillary Clinton. De huidige voorzitter Tom Daschle was tijdens de eerste regeerperiode van president George W. Bush de leider van de democraten in de Amerikaanse Senaat. Met een jaarlijkse begroting van ruwweg 40 miljoen euro en directe banden met de top van de Democratische partij is het een organisatie met veel invloed op de besluitvorming van de Democraten.

Binnen een week tijd publiceerde ThinkProgress twee artikelen waarin hun voorkeur voor Les Blues haarfijn werd uitgelegd. In het eerste artikel meent de schrijver dat de ware kracht van Frankrijk ligt in het feit dat ze hun multiculturele identiteit volledig omarmen(1). Dat Frankrijk het duurste team ter wereld heeft, met een totale spelerswaarde van 1,08 miljard euro(2), is slechts een detail. Als deze theorie klopt dan zouden we des te meer respect moeten hebben voor het vrijwel roomblanke Duitse team omdat ze de kleurrijke Brazilianen tijdens de halve finale in 2014 compleet overdonderden. De teller eindigde destijds op 7-1, moet je eens voorstellen wat voor cijfers er op het scorebord gestaan zouden hebben als ze enkele Duitse talenten hadden vervangen voor willekeurig van het voetbalveld geplukte Afrikanen en Arabieren. In het tweede artikel steunt een schrijver het Franse team omdat het een “kick in the teeth” is voor zogenaamde Franse fascisten zoals Marine Le Pen. De schrijver probeert er nog een andere draai aan te geven door een vaag verhaal op te hangen over hoe de levens van de diverse spelers een metafoor zijn voor het leven zelf, maar in werkelijkheid is Kroatië gewoon te blank om de steun van ThinkProgress te verdienen.

De New York Times viert ook het diverse karakter van het Franse team en een artikel dat deze week werd gepubliceerd beschrijven ze hoe het succes van het Franse team een symbool is voor de toegevoegde waarde van immigratie en de multiculturele samenleving(6). De Washington Post noemde het WK een overwinning voor de dromen van immigranten, en beschouwt het als bewijs van de kracht van de multiculturele samenleving (5). Een columnist van USA Today, één van Amerika’s grootste kranten noemt het WK een uitstekende advertentie voor massa-immigratie (4). Ook de op één na grootste krant van Canada vestigt haar hoop op een Franse overwinning omdat een helende werking zou hebben binnen het immigratiedebat. De programmadirecteur van Human Rights Watch uit in een recent artikel zijn hoop dat Donald Trump wat zal leren van het multiculturele succes van het Engelse team. Op het twitteraccount van het migratieagentschap van de VN twitterde men dat het WK het bewijs is dat diversiteit een aanwinst is en geen bedreiging.

Nadat Frankrijk wereldkampioen werd in 1998 haalde de Franse President Jacques Chiraq de overwinning regelmatig aan als argument tegen het destijds opkomende Front National. Met de slogan “Black, Blanc, Beur”, een verwijzing naar de tricolore, hoopte men de Franse bevolking te overtuigen dat de multiculturele samenleving haar beloftes waar zou maken. Een journalist van het bekende Britse dagblad The Guardian schreef deze week dat Frankrijk hierin niet helemaal geslaagd was (7). Ze noemt hierin de rellen in 2005, toen banlieus in heel Frankrijk in lichterlaaie stonden. Dat dit fenomeen zich jaarlijks herhaalt en er een week geleden nog massale multiculti-rellen waren in Nantes, dat hield ze maar achterwege(3). Zelfs na de WK-overwinning hield de multiculturele coalitie die Frankrijk naar een nieuw tijdperk moet leiden het niet lang vol. Het is al snel na de WK-winst misgegaan in Parijs (8):

https://www.youtube.com/watch?v=LhOgnYB8vEM

Bronnen

(1) https://thinkprogress.org/root-for-france-mens-world-cup-final-ba8fde7486bc/

(2) https://www.rtlnieuws.nl/sport/frankrijk-wint-het-wk-als-we-kijken-naar-de-centen

(3) https://www.youtube.com/watch?v=IcNqlBF_ivs

(4) https://eu.usatoday.com/story/sports/columnist/martin-rogers/2018/07/10/world-cup-immigration-france-belgium-england/771277002/

(5) https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2018/07/06/what-france-and-belgiums-world-cup-success-says-about-european-immigration/?utm_term=.ecf9350e8be5

(6) https://www.nytimes.com/aponline/2018/07/10/world/europe/ap-soc-wcup-diversity.html

(7) https://www.theguardian.com/world/2018/jul/10/political-football-macron-banking-on-frances-world-cup-success

(8) https://www.thelocal.fr/20180715/looters-clashes-with-police-and-road-accidents-mar-french-world-cup-party

(9) https://edition.cnn.com/2018/07/15/opinions/france-world-cup-win-immigration-diversity-joseph/index.html

1 COMMENT

  1. Uiteraard lees je vrijwel nergens wat de herkomst van de relschoppers is. Foto’s van alternatieve media (raar woord eigenlijk) tonen de waarheid echter aan : licht tot donker getint tuig, dat winkels plundert en auto’s in brand steekt. Ziehier het voorland voor de rest van het naïeve en domme West Europa. Ziehier de reden waarom Oost Europese landen de deur voor migranten zeer stevig dicht houden, ondanks dreigementen uit Brussel en het wapperen met pakken bankbiljetten.
    West Europa is verloren. Allang. We komen hier nooit meer van af. Hopelijk worden de schuldige politici ooit ter verantwoording geroepen.

Comments are closed.