Nephaat

1
215

Nephaat is een begrip dat u mogelijk wel eens ter ore is gekomen. In de context van Jussie Smollett houdt het in dat iemand een misdaad in scène zet met het doel anderen ervan te overtuigen dat deze misdaad gemotiveerd was door haat. Dit kan haat zijn tegen iemands etniciteit, sexuele voorkeur, religie, geslacht of nationaliteit. Mogelijk gewin dat deze persoon hoopt te bereiken kan geldelijk van aard zijn, politiek of religieus.

Ook grote organisaties en zelfs complete landen maken zich schuldig aan het fenomeen, echter valt het dan onder het begrip ‘False Flag operaties’, valse vlag operaties.
De geschiedenis is vergeven van voorbeelden waarin een natiestaat, geheime dienst of politieke organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan deze vorm van oorlogsvoering, waarbij een in scène gezet incident dan wel een uit het verband gerukt incident wordt misbruikt om bijvoorbeeld een conflict met een andere staat uit te lokken.

De beweegredenen kunnen ook hier weer van financiële aard zijn (het zich toe eigenen van betwiste gebieden die rijk zijn aan grondstoffen of een strategische ligging hebben is een veel gebezigde) of het winnen van grondgebied, verspreiden van een politieke of religieuze ideologie etcetera.

Onlangs meldde de Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die de meesten zullen kennen van zijn rol in de serie Empire, zich met verwondingen aan gezicht en bovenlijf met een verontrustend verhaal bij de politie van Chicago:
Hij zou, als Afro-Amerikaan, het slachtoffer geworden zijn van een zogeheten ‘Hate Crime’.
Hij legde een getuigenis af waarin hij meldde aangevallen te zijn door 2 grote, Blanke mannen die hij omschreef als ‘Trump-aanhangers’.

De te verwachten reactie van veel media persoonlijkheden die bekend staan als fel tegen de Amerikaanse President gekant te zijn, alsmede de nodige politici van de Amerikaanse Democratische Partij volgden snel.

Beschuldigingen van blank racisme en haat tegen donkere Amerikanen volgden elkaar in snel tempo op.
Gisteren echter kreeg de getuigenis van Jussie Smollett een volledig andere wending:
De politie van Chicago meldde dat 2 Nigeriaanse mannen waren gearresteerd die, zoals de feiten nu liggen, ieder $3500,- van de acteur hebben gekregen om hem toe te takelen, met het doel zich als slachtoffer van een raciaal gemotiveerde aanval te melden bij de autoriteiten.

Dat de acteur de daders omschreef als ‘Trump-aanhangers’ doet vermoeden dat hij dit geval van nephaat wilde misbruiken om het Presidentschap van Donald J. Trump te beschadigen. Een bijzonder ernstig geval van nephaat dus, gezien de gepolariseerde staat waarin Amerika zich heden bevindt.

Na de verzoenende woorden van de Amerikaanse President onlangs tijdens zijn State of the Union stonden, na deze gefingeerde aanval, weer even de verhoudingen op scherp.
De zaak is nu verder in onderzoek.

Het zal mij benieuwen hoe dit geval van nephaat zich verder gaat ontwikkelen.
Valt dit voor een rechter en jury te interpreteren als een vorm van terrorisme?

Het uitlokken van raciale spanningen in een politiek gepolariseerd land als Amerika zou onder de definitie kunnen vallen. We volgen de zaak op de voet.

Tom van Dam

Bronnen:

NBC News

CBS News

ABC News

Washington Post

New York Times

1 COMMENT

  1. Het maakt niet eens uit of de aanval echt of niet was. Het enkele feit dat het mogelijk was geweest, is al voldoende. Zo werkt dat tegenwoordig. Feiten zijn niet meer relevant, emoties en meningen zijn dat helaas alleen nog. Alles om aandacht te trekken en om de andere partij zoveel mogelijk te beschadigen. Er bestaat zelfs na het uitkomen van de leugens grote sympathie jegens het “slachtoffer”, want het had heel goed wél waar kunnen zijn!
    Een rare toestand inderdaad, maar zo werkt het anno 2019.

Comments are closed.