Moederschap boven alles – een bericht van een lezeres

1
2010

Het ouderschap is het mooiste dat er is. Hoe zou het zijn als onze maatschappij daar net zo over dacht? Hoe zou het zijn als onze maatschappij alles over zou hebben voor de volgende generatie? De realiteit is anders, vrouwen worden aangemoedigd om een carrière na te jagen in plaats van te kiezen voor het moederschap. Een jonge Brabantse moeder spreekt haar hart uit.

Jarenlang ben ik werkzaam geweest in de ouderenzorg. Als ik mijn kinderen meenam naar mijn werk, zag ik de bewoners opleven. Ik raakte met ze aan de praat over hun eigen gezinnen. Hoe mooi het is om kinderen te hebben. Dat kinderen de ware rijkdom zijn. Vaak volgde ineens de teleurstelling. De kinderen hadden het te druk om langs te komen. “Ze hebben nu hun eigen gezinnen”, zeiden ze dan. Of de teleurstelling dat ze niet konden genieten van de kleinkinderen, simpelweg omdat ze er niet waren.

Kinderen zouden de vrijheid weg nemen. Of ze belemmeren de weg naar de top van het bedrijf, waar ze jaren voor gestudeerd en gewerkt hebben. Jammer dat die mensen het ego zwaarder laten wegen dan de natuur. Wat heb je er aan als je een dikke bankrekening hebt maar verder niks. Niemand waar je het mee kunt delen. Ik heb niet de best betaalde baan, maar ik voel me superrijk alleen al door mijn kindjes. Ik geniet ervan dat anderen van mijn kinderen kunnen genieten. Daardoor vind ik het sneu om mensen te zien die alleen zijn.

Zelf streef ik naar een groot gezin. Als ik dat laat blijken in mijn omgeving krijg ik wisselende reacties. De meesten zeggen: “Weet je wel waar je aan begint, dat is toch veel te duur?” Je kunt het vaak zo duur maken als je zelf wilt. Geef je ze het nieuwste en grootste waterpistool in de zomer, of geef je ze een emmer met sponzen waar ze een watergevecht mee kunnen houden? Ze zullen er evenveel plezier aan beleven.Kijk ook eens naar de grotere verhaal. Als je geen kinderen hebt en je wordt later oud, wie moet dan voor jou zorgen? Alleen en eenzaam verdwijnen uit de wereld, niemand die meer naar je omkijkt. Geen mens die je op komt halen voor een dagje weg. Is dat de prijs die je wilt betalen? Je kunt je kinderen niet verplichten om later voor je te gaan zorgen, en ja, de last is inderdaad groter als je maar één of twee kinderen hebt. Maar als je vier of zes kinderen hebt kunnen de taken een beetje verdeeld worden.

Anderen zeggen dat we aan het milieu moeten denken. Dat het voor de natuur niet goed is om veel kinderen te krijgen. Nou, volgens mij is onze diepe wens om kinderen te maken juist deel van die natuur. De strijd om te overleven door te zorgen voor nageslacht. Zie je soms dieren die niet willen voortplanten en zo zichzelf uitsterven? Ik zie in de natuur ook geen diersoorten die zich met elkaar kruisen, of weglopen van hun leefgebieden. Ik zie geen olifanten op de noordpool, of pinguïns in Afrika. Iedereen heeft zijn eigen plekje op deze wereld.

Hoe kan het als normaal worden gezien dat wij miljoenen euro’s uitgeven aan de mensen die hier hun geluk denken te vinden? Zij krijgen een ingericht huis toegewezen en een mooi bedrag per maand voor het levensonderhoud. Dat terwijl veel van onze eigen mensen in de bijstand zitten en naar de voedselbank moeten om hun hoofd boven water te houden. Of wat te denken van die hardwerkende mensen die acht of meer jaren moeten wachten voor een huurwoning, vaak omdat zij geen hypotheek krijgen voor een eigen huis?

Kunnen we niet wat terug in de tijd? Grote gezinnen die voor elkaar zorgen. Dat de mama thuis kan blijven om haar eigen kinderen op te voeden en haar ouders te verzorgen. Weer terug naar de tijd van de sociale controle. Waar je de jongeren kunt aanspreken op hun negatieve gedrag zonder de angst een mes tussen je ribben te krijgen. Waar de mensen voor elkaar klaarstaan, zonder angst voor babbeltrucs. Terug naar de tijd dat de kerken niet worden ingeruild voor moskeeën, en dat iedereen zijn eigen plekje heeft op deze wereld. Dat we onze Nederlandse tradities kunnen blijven uiten, zonder zelf gediscrimineerd te worden.

Was getekend, een jonge Brabantse moeder

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Redbad
Gast
1 jaar geleden

Hartverwarmend artikel van de Brabantse moeder! Inderdaad, wat zou ik graag met haar terug willen in de tijd, toen alles nog normaal was…