Lang de grenzen van het Romeinse Rijk – de N70 route bij Berg en Dal

3
1462

Een Nieuwjaarswandeling leek ons wel een aardig idee, als een soort inwijding van het nieuwe jaar. En zo gebeurde het dat op 1 januari 2021, rond het middaguur, de eerste leden van Studiegenootschap Erkenbrand zich verzamelden op de parkeerplaats van de Cenakelkerk, onder de rook van Nijmegen. De champagne en oliebollen lagen duidelijk nog vers op de maag. Toen we met 14 mannen en vrouwen compleet waren vertrokken we voor de laatste kilometers naar de startplaats van de zogeheten N70 route vlakbij het dorp Berg en Dal. Aldaar begonnen we aan de 16 kilometer lange wandeling. De tocht voerde ons langs enkele van de mooiste plekjes die ons land heeft, met glooiende heuvels en prachtige uitzichten over de uiterwaarden.

Ooit zou de N70 route een wandeling zijn langs de limes, de grens van het Romeinse rijk. Het is alsof de bomen en heuvels nog altijd de herinnering vasthouden aan de bloedige strijd die rond de jaren 69-70 gevoerd werd tussen de Romeinen en de Germaanse volkeren. Zoals zo vele oorlogen toegeschreven worden aan een persoonlijke vete, zo wordt de Bataafse opstand wel gezien als de wraakoefening van één man, Claudius Civilis, aanvoerder van de Bataven. Civilis’ broer was terechtgesteld wegens hoogverraad en hijzelf ontsnapte ternauwernood aan de dood. De rest van zijn leven zou hij in dienst stellen van de wraak. Hij nodigde de edelen van de bevriende stammen, de Cananefaten, de Friezen, uit voor een feestmaal in het sacrum nemus, het heilige woud van de Bataven. Het was op die magische plek dat hij de Germaanse broedervolken overtuigde om samen op te trekken tegen de Romeinse overheersing. Gezamenlijk versloegen zij het 6000 man tellende Romeinse leger bij Nijmegen.

Het zijn van die mijmeringen als je het landschap op je laat inwerken. Het veertiental wandelaars van ons genootschap hield er flink het tempo in, maar nam ook regelmatig de tijd om het uitzicht te bewonderen en de bezienswaardigheden langs de route te bezichtigen. Met de laatste restjes daglicht kwamen we terug op de startplaats, alwaar de echtgenote van een van onze leden ons opwachtte met hete soep, chocolademelk en thee. Daarna was het weer tijd om afscheid te nemen en reden de verschillende auto’s weer huiswaarts.

Velen van u zullen bekend zijn met de N70 route, en zeker degenen die ooit de Nijmeegse vierdaagse hebben gelopen, maar voor alle anderen kunnen we een flinke wandeling in dit prachtige stukje Nederland van harte aanbevelen. De route vindt u onder deze link.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ferdi, Mook
Gast
10 maanden geleden

Mooie route en prachtige omgeving ja. Ik kom er graag. Mooi om te zien hoe meer Nederlanders de natuur weer herontdekken.

Martin
Gast
10 maanden geleden

Die Germanen hadden gelijk.
Ons land, ons volk, onze geschiedenis en onze toekomst is het waard om voor te vechten.

Sjaak Willemse
Gast
10 maanden geleden

Ik ben best jaloers op jullie. Vond mijn vrouw het maar goed dat ik met jullie mee mag wandelen. Tenminste ik neem maar aan dat het een puur Nederlandse gezelschap is met het gelukkige gevoel van onderlinge verbondenheid. En dat nog wel in combinatie met gezonde buitenlucht. Daar kan zelfs een goed gevulde pot prozac niet tegenop.