Gaat Bitcoin de centrale bank breken?

0
1548

Komende zaterdag 10 april om 21:00 uur debatteren The Z-man en Karl Thorburn elkaar om de vraag of Bitcoin het globalistische financiële systeem overhoop gaat halen. Het debat vindt plaats op het dlive kanaal van Nicolas Jeevly.
The Z-man is bekend van zijn scherpe columns, gesproken of geschreven, over uiteenlopende actuele onderwerpen. Zijn positie ten aanzien van cryptocurrencies zou je kunnen omschrijven als relativistisch, hij beschouwt Bitcoin als niet meer dan een uit de hand gelopen hobby. Volgens hem is Bitcoin te klein om enige rol van betekenis te kunnen spelen in het internationale geldverkeer. Hij verwacht ook niet dat er een toekomstige rol voor Bitcoin is weggelegd, omdat het niet goed valt te reguleren.
Karl Thorburn noemt zichzelf een blank-nationalist en een Bitcoin maximalist. Hij heeft de stellige verwachting dat Bitcoin het toekomstige wereldgeld gaat worden. Hij wil andere nationalisten in dit midden stadium bekend maken met Bitcoin, zodat ze een zo groot mogelijke positie in kunnen innemen. Zijn artikel bij Counter-Currents is een goed startpunt.

Hoe de centrale banken zelf over de cryptocurrencies denken is grotendeels giswerk. Hun manier van omgaan met cryptocurrencies is vergelijkbaar met hoe globalisten omgaan met nationalisten: demoniseren of doodzwijgen. Neem het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Zij zouden als financiële wereldspeler toch een mening moeten hebben over deze nieuwe vorm van waarde-opslag? De laatste keer dat het IMF Bitcoin noemde was drie geleden, toen zij schreven:

“Blockchain technology means that value reflects a combination of stored energy and intelligence, none of it human. It may point to a new age when most and eventually all value may be created by the nonhuman interaction of machines and energy. It is not surprising that the fear of instability—and the association of new money with diabolical qualities—has reappeared.”

Het IMF vindt Bitcoin duivels geld, ze demoniseren het letterlijk. Na 2018 heeft het IMF zich niet meer uitgesproken over Bitcoin, ondanks de onstuimige ontwikkelingen die sinds die tijd hebben plaatsgevonden. Demoniseren of doodzwijgen, ze hebben kennelijk een reden om bang te zijn.

Het IMF geeft leningen uit aan armlastige landen in ruil voor ‘economische hervormingen’, waarmee deze landen wingewesten worden voor globalistische bedrijven. Deze leningen van het IMF worden uit het niets gecreëerd, maar zijn gedekt zijn door wat anders, hun goudvoorraad, of de economieën van de lidstaten. Met Bitcoin is ‘dat andere’, de werkelijke waarde, reeds in handen van de bezitter. Toevallig is dit product goed deelbaar, goed verplaatsbaar, zelfs beter dan gewoon geld. Het is het beste van beide werelden. Door de mathematisch afnemende inflatie, op dit moment 900 nieuwe Bitcoins per dag maar al snel minder, zal het zich tot een schaars, uiterst waardevol goed ontwikkelen.

Nationalisten behoren noodgedwongen tot de ‘early adopters’, omdat zij vanaf 2016 werden uitgesloten van het reguliere betalingsverkeer. Het bleek achteraf een zegen, omdat de prijs per Bitcoin in die periode van 60 dollar naar 60000 dollar ging. We leven nu in het midden stadium, waarbij grote investeerders hun durfkapitaal in Bitcoin steken. Toenemende adoptie is zelfversterkend, uiteindelijk zullen het landen zijn die Bitcoin minen of massaal proberen op te kopen. Gaat dit nieuwe geld op de blokketen, vrij van een centrale autoriteit die als het wil miljarden kan bijdrukken, al het fiat geld van de centrale banken opslokken, zoals een zwart gat alle lichtere materie aantrekt en uiteindelijk verpulvert?

Stof voor een discussie. Ga het volgen, komende zaterdag om 21:00 uur via dlive.