FvD veroorzaakt een aardverschuiving

2
281

De verkiezingen voor de Provinciale Staten 2019 zijn uitgelopen op een ware doorbraak voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de zijnen. Gelijk met Fortuyn, ruim 15 jaar geleden alweer, sloopt hij met een mokerhamer de muren die waren opgebouwd door de vaderlandse regentenpartijen. De prestatie is des te meer verwonderlijk, omdat in de recente geschiedenis van de Nederlandse democratie er geen andere partij “de grootste” is geweest dan de PvdA, VVD of CDA (inclusief voorloper KVP). Dat is een gegeven dat de geschiedenisboeken alvast in gaat. Natuurlijk, FvD heeft bij lange na nog niet zoveel vertegenwoordigers in het machtigste orgaan van onze democratie, de Tweede Kamer. Maar deze uitslag is een teken aan de wand: FvD is géén eendagsvlieg, en heeft een kiezerspotentieel waar een aantal van de gevestigde regentenpartijen alleen van kunnen dromen. De eerstvolgende verkiezingen zijn voor het Europees parlement, en aangezien deze op 23 mei gehouden zullen worden, is er een goede kans dat ook daar het FvD goed zal presteren.

FvD, het nieuwe “midden”

Over zijn geheel bekeken is deze verkiezing ook om een andere reden interessant. Het lijkt er namelijk sterk op dat het FvD stemmen heeft weten te winnen van partijen die zowel links als rechts zijn te kenmerken, maar ook als progressief en conservatief. In verschillende gemeenten verliezen partijen als SP, D66, CDA, PVV en zelfs SGP allemaal kiezers, terwijl FvD wint. Vanzelfsprekend is er niet direct een 1-op-1  causaal verband te leggen, maar de grote lijn hier is duidelijk. Het lijkt er sterk op de Thierry Baudet een gevoelige snaar heeft weten te raken bij de Nederlandse bevolking, dat hij een soort “optimum” heeft bereikt waarbij hij mensen van verschillend pluimage weet samen te binden en één stem weet te geven.

FvD kan het beste worden gekarakteriseerd als een partij voor de middenstand. Het heeft een sociaal conservatief profiel, door de nadruk te leggen op identiteit en gemeenschapszin, het belang van cultuur en taal, maar ook architectuur en het welbekende Nederlandse polderlandschap. Qua economische standpunten is het een partij die tegen de grote invloed van multinationals is, maar vóór het MKB; tegen globalisering, vóór de lokale economie, zowel arbeider als boer. En dan is er natuurlijk het standpunt aangaande migratie. Men kiest vóór de eigen arbeider, door het lonendrukkende effect van grootschalige (laaggeschoolde) immigratie tegen te gaan. En dan is er nog het standpunt aangaande de klimaatverandering, dat diametraal tegenover dat van de heersende klasse staat, waardoor men een underdogspositie aanneemt en er in is geslaagd om deze positie min of meer te claimen voor zichzelf. Kortom, het FvD lijkt een ideale samenstelling van standpunten te bundelen die de gemiddelde rechtsvoelende Nederlander tot in diepste van de ziel beschrijft. Dáárom is het mogelijk dat FvD de vaderlandse politiek zo bestormt.

Maar de echte test komt nu. Met de verhoudingen zoals ze zijn geprojecteerd door Maurice de Hond (gezien zijn zeer goede prognose die gegeven was nog voor de stemming van gisteren, nemen we zijn laatste van vannacht als maatstaf), ziet het politieke landschap er enorm versplinterd uit. Ja, het FvD is “de grootste” geworden in stemmenaantal, maar dat zegt niks over de uiteindelijke verdeling van zetels in de Eerste Kamer. Er gaat de komende paar weken zeer intensief onderhandeld worden door de verschillende partijen die hun vertegenwoordigingen verkozen hebben gekregen in elke Provincie, omdat dáár de stemmen gehaald moeten worden.

Schaken op Provinciaal niveau

We kunnen er gevoeglijk vanuit gaan dat de inzet van de regering zal zijn om een samenwerking over links te bewerkstelligen. Er werd namelijk al op geanticipeerd dat men de meerderheid zou gaan verliezen in de Eerste Kamer, hetgeen heel duidelijk werd rond de ontwikkelingen aangaande wat bekend staat als de Klimaatwet. GroenLinks kreeg nagenoeg het gehele verkiezingsprogramma toegezegd, omdat er op werd gerekend dat daarmee een meerderheid in de Eerste Kamer zou zijn veilig gesteld. De ironie is nu dat, althans volgens de laatst bekende cijfers, men níét genoeg zetels zal hebben voor een meerderheid (het zouden er 37 worden, men heeft er 38 nodig). Dit komt dus mede door de grote winst van FvD, en het beperken van de schade door de PVV. Nu moet de regering het over een andere boeg gooien. De meest voor de hand liggende optie is om een partij als de PvdA te gaan betrekken, in wat een monsterverbond zal worden van GroenLinks, D66, PvdA, CU, CDA en VVD. Wellicht dat Rutte het FvD zal bevragen, of misschien zelfs bespelen – we hebben het tenslotte over de glibberige aal die hij is – maar gezien de houding van FvD jegens de Klimaatwet is een samenwerking niet aannemelijk. Overigens hebben ook politici als Buma al aangegeven dat men samenwerking zoekt met “constructieve” partijen (lees: partijen die wél willen meewerken met de huidige lijn van het kabinet voort te zetten).

In dat geval zal het FvD in de Eerste Kamer wellicht niet ‘buitenspel’ staan, zoals dat dan heet, maar men zal in ieder geval geen eisen kunnen stellen aan het kabinet omdat hun steun bij diverse maatregelen niet verwacht wordt omdat er geen samenwerkingsverband bestaat. Effectief betekent dit dat Kabinet Rutte III verworden is tot een links kabinet: het voert het halve partijprogramma van GroenLinks uit, is sociaal progressief op ethisch vlak, wil meer EU en steunt het de Atlanticistische lijn van de NAVO. Dit betekent dat het voor de oppositie op rechts nog ruim twee jaar prijsschieten wordt op dit kabinet, want de volgende Tweede Kamer verkiezingen zijn pas in 2021! Nogmaals, het is niet onaannemelijk dat de VVD dit gevaar ook ziet, en daarom concessies gaat proberen af te dwingen om zich enigszins in te dekken tegen het gevaar op de rechtervleugel, van PVV en FvD. De precieze uitwerking van deze dynamiek zal zich de komende paar weken uit gaan spelen, als de verhoudingen in de Provinciale Staten duidelijk zijn geworden.

Het toekomstperspectief voor de PVV

Dan nog een slotopmerking over de PVV. Deze partij, die in feite een eenmansoperatie is, zal zich flink achter de oren moeten krabben over de eigen toekomst. De eerste tekenen waren er al toen de PVV aankondigde mee te gaan doen in gemeenten over het gehele land, maar vervolgens voor een heel aantal niet voldoende gekwalificeerde mensen wist voort te brengen. Een zeer brutale en enigszins arrogante zet was om onder eigen vlag mee te gaan doen in Rotterdam, terwijl de rechtse stem daar een prima thuis had bij Leefbaar. Het resultaat was dan ook bedroevend – niet alleen maakte de PVV een totale flater door maar nauwelijks genoeg stemmen binnen te halen voor één zetel, deze PVV medewerkers vechten elkaar daar de tent nog eens uit ook. En in Den Haag werd de PVV nota bene verslagen door PVV-banneling Richard de Mos! Er lopen getalenteerde mensen bij de PVV, mensen die op zichzelf een publiek hebben en verdienen, maar het risico bestaat dat zij uiteindelijk het slachtoffer worden wanneer de magie van Wilders dooft, en hij het bijltje er bij neer gooit. Waar FvD naast een charistmatische leider, ook nog eens een partijstructuur heeft weten te bouwen, is dit de PVV – om welke reden dan ook – nooit gelukt. Dit gaat zich wreken op de lange termijn, en daarom durf ik de voorspelling aan dat de PVV bij de volgende verkiezingen overvleugeld gaat worden door FvD.

Conclusie

Alles overziend is deze verkiezing een nieuw ijkpunt in de parlementaire geschiedenis. FvD breekt door tot koploperspositie, bezegelt hiermee de noodzaak voor Rutte III om ‘over links’ te gaan en de quasi-moslimpartij DENK maakt zijn opwachting om ook mee te doen in de Eerste Kamer. Voor een nationalist is dit alles niet verrassend, maar evenmin een feest. Zolang nog elke partij binnen het Nederlandse bestel een liberaal signatuur heeft (dwz: zolang men alleen denkt in abstracte termen over burgerschap en Nederlanderschap) is er nog bergen werk te verzetten.

~Willy

2 COMMENTS

 1. Forum is een unieke partij die intellectueel rechtse, populistische en libertarische standpunten (referendum) harmonieus met elkaar verbindt. Een partij met toekomst!
  De combinatie met de wat meer volkse en socialistische PVV is ook zeker vruchtbaar. Wilders zou eens moeten proberen enkele geschikte charismatische politici voor zijn partij te werven.

  Samen op naar de 80 zetels!

 2. Ik zal de komende weken met grote interesse naar de VVD kijken. Wat gaan zij doen?

  De media probeert duidelijk de VVD naar links te sturen met voorwendsel “anders hebben ze geen meerderheid in de eerste kamer”. Maar zal de VVD hier in trappen?

  Wanneer ze het klimaat akkoord gaan pushen, dan zullen ze naar mijn verwachting in de komende 2deK verkiezingen gehalveerd worden en gaan veel van deze stemmen naar de FvD.

  Of gaan ze de schade beperken en zetten het klimaat akkoord op de tocht… dan valt het kabinet, maar de VVD zou hierdoor aan stemmen kunnen winnen en bij vervroegde verkiezingen als grootste uit de bus kunnen komen. Samen met de FvD.

  Rutte zelf…. die wil waarschijnlijk een EU post, en dat betekend dat hij het klimaat akkoord zal moeten pushen. Anders diskwalificeert hij zich voor de EU.

  Maar ik zie ook dat de VVD een voorzichtige opening maakt naar de FvD….

Comments are closed.