Felix Rex, Black Pigeon

0
1066

“No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main; if a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as any manner of thy friends or of thine own were; any man’s death diminishes me, because I am involved in mankind. And therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.”

-John Donne

Het YouTube kanaal Felix Rex, in feite een zusterkanaal van Black Pigeon, draait alweer een aardige tijd mee, ondanks de steeds verder om zich heen grijpende censuur op de gevestigde sociale media kanalen zoals YouTube, Facebook en Twitter. Het is Felix Rex met het nodige kunst en vliegwerk kennelijk gelukt om te voorkomen dat de gedachtenpolitie van Big Tech zijn kanaal zou verbannen en verwijderen.

Wie er precies achter de donkere, warme commentaarstem van de aliassen Felix Rex en Black Pigeon zit is niet te achterhalen. Wel geeft hij zélf in zijn video’s enkele aanwijzingen prijs over z’n identiteit: zo zegt hij als Amerikaan woonachtig te zijn in de Japanse hoofdstad Tokio. Ook geeft hij hints dat hij bij de Amerikaanse marine heeft gewerkt, of mogelijk nog steeds in actieve dienst is.

Felix Rex / Black Pigeon behandelt politieke, sociale, filosofische en antropologische onderwerpen vanuit een nationalistisch en conservatief perspectief. In zijn laatste video richt Felix Rex zijn pijlen op het doorgeschoten individualisme binnen de westerse beschaving. Hij betoogt dat tribalisme een natuurlijk streven is, dat bij alle mensen voorkomt. We zijn nu eenmaal sociale wezens die het herkenbare opzoeken in onze omgeving. Als blanken weigeren om te tribaliseren, zullen zij het onderspit delven tussen de groepen niet-blanken, die wel tribaal opereren. Individualisme werkt binnen een homogeen land, maar niet in een gesplitst land met diverse vijandige groepen.

Felix Rex haalde zelf in deze eerste video al een citaat uit bovenstaande overpeinzing van de Britse 17e eeuwse metafysicus, dichter, advocaat en priester John Donne aan, waarmee hij zélf al stelling neemt in de keuze tussen de mens als individu en als onderdeel van een groter sociaal geheel:

“No man is an Island of himself…”

De onderstaande video zal deel uitmaken van een serie met als titel ‘Tribalism and the Fall of the West’.