Feestelijk onthaal voor Erkenbrand in Utrecht

2
782

De vlaggen hingen uit, de zebrapaden waren overgeverfd, mensen waren massaal op de been. Utrecht was feestelijk uitgedost voor de bijeenkomst van Erkenbrand. Daar aan de krachtige neoklassieke gebouwen en sfeervolle cafés hingen de regenbooggekleurde vlaggen. Wellicht toepasselijk, stapten talloze mensen op een zebrapad met alle kleuren van de regenboog. Wat werd er gevierd? De exploitanten van de cafés, de verveelde babyboomers en snotneuzerige carrière politici in de progressief linkse gemeenteraad weten het ook niet. Het levert wel klanten en stemmen op. Maar dat is een ander verhaal. Want elders vond een viering plaats die vol was van betekenis. Ik neem u mee naar een avond van Erkenbrand.

Het begon bij Erkenbrand, zoals zoveel goede dingen, met een handjevol mannen. Bij deze een ‘trigger warning’ voor oestrogene lezers. Op uitvindingen, die ook begonnen met kleine groepjes mannen, werden de eerste Erkenbranders benaderd voor een samenwerking. Verbonden door etniciteit, een heldere blik op de problematiek omtrent deze etniciteit en wilskracht, vormden de mannen een eenheid. De eerste bijeenkomsten vonden plaats in eens rokerige ruimtes. Ontdaan van sigarettenrook verschaften cafés niet alleen fysieke ruimte maar ook geestelijke ruimte aan de eerste Erkenbranders. Ideeën die voorheen voorzichtig aan een betrouwbare vriend werden gefluisterd, werden geverbaliseerd tussen het geroezemoes van anderen.

Zoals gezegd starten zoveel goede dingen met een handjevol mannen. Was dit door de originaliteit en genialiteit van hun ideeën? Nee. Hoewel vaak iemand met een geniaal idee aan het begin van de tijdlijn staat, brengen zij niet de verandering tot stand. Onmisbaar zijn de ‘early adopters’, de eersten die in het idee geloven en het uitdragen. In de marketing behoren zij zelfs tot de belangrijkste groep mensen in de levensfase van een idee. Erkenbrand loopt over van ideeën, maar er is één overkoepelende gedachte: Het behoud en de voorspoed van de Europeanen en de Europese beschaving. En hoewel de eenvoud en rationaliteit kracht geven aan het idee, is het niet per se origineel of geniaal. Het succes van het idee is geheel afhankelijk van de eerlijkheid en wil van Europese mannen.

Het was in deze nederige maar ontwikkelende fase dat ik mijn eerste bijeenkomst bijwoonde. Erkenbrand bestond al even, maar stiekem twijfelend, stapte ik het rookvrije café in met gedachtes aan laffe antifascistische trucs. Echter, wie zich realiseert dat hij als individu niet het centrum van het universum is, moet kleine stappen nemen voor het algemeen belang. Met een piepkleine groepje bespraken we onze langetermijnplanning. En voor de leden van de pers: dat betekent inderdaad wereldoverheersing en de systematische uitroeiing van labrador puppy’s…

De bijeenkomst eindigde met tevredenheid, nieuwe inzichten en vooral enthousiasme voor al de nieuwe ideeën. Maar ook met een klein aantal mensen. Het belang van het Nederlandse volk wordt echter steeds meer een bewuste factor in mensen hun leven, met het succes van de PVV ten gevolge, en de oprichting van Denk als tegenreactie. Het handjevol mensen in Erkenbrand wist dat zij met meer gelijk denkenden moesten zijn en zo begon de zoektocht naar de ‘ontwaakte’ inwoners van het polderlandschap. De combinatie van anonimiteit en online media maakte dat veel van hen snel gevonden werden en uitgenodigd konden worden voor een nieuwe bijeenkomst, op 3 augustus. De twijfel en vrees die ik voor mijn eerste ontmoeting met Erkenbrand had, zou andere geïnteresseerden evenwel ook niet vreemd zijn. Dit maakte een inschatting van de opkomst onmogelijk en liet ruimte aan pessimisme.

Wil en moed blijken echter niet totaal vreemde concepten voor onze mensen. Op 3 augustus wemelde het op de eerste verzamelplaats al van exemplarische Nederlanders. Het leek op zich al een indrukwekkende opkomst, totdat duidelijk werd dat de meesten al op de uiteindelijke ontmoetingsplek waren. En zelfs op de eerste plek was nog niet iedereen gearriveerd. In een van de Utrechtse cafés waar Erkenbrand voorheen niet eens een tafel vulde, bood de bar lounge amper genoeg ruimte voor de tientallen vrije denkers. De organisatie had de explosie in bezoekersaantallen pas kort van tevoren gerealiseerd en de oorspronkelijke plannen herzien. Zo werd er grotendeels afgeweken van een schema met sprekers en een boekbespreking en lag de focus op kennismaking en netwerken.

Het directe gevolg van de bijeenkomst is een netwerk en een gevoel van saamhorigheid, waar mensen zich voorheen sterk in de minderheid voelden. Voor de bezoekers biedt Erkenbrand nu een infrastructuur om ideeën uit te werken en te zenden aan een breder publiek. Door de grote diversiteit aan mensen (en ik bedoel niet GroenLinks-diversiteit) zijn er voorheen ontbrekende talenten en vaardigheden aan de capaciteit van Erkenbrand toegevoegd. Hierdoor kan Erkenbrand een hogere kwaliteit en kwantiteit van (multimediale) uitingen garanderen in de nabije toekomst.

 
Alle afbeeldingen zijn afkomstig van wikimedia.org

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dieter
Gast
6 jaren geleden

lol, vermakelijk geschreven
Ik wil ook wel eens aanschuiven bij zo’n avond, maar zie dat het elke keer doordeweeks is.
Misschien een keer wat in het weekend organiseren?

admin
Gast
Antwoord aan  Dieter
6 jaren geleden

De komende bijeenkomsten zijn nog doordeweeks. Maar mocht je interesse hebben, meld je aan en dan kijken we of er iets te regelen valt.