Excursie naar Fliegerhorst Venlo-Herongen

0
1593

Wat alweer lang geleden lijkt, in de laatste weken voordat Angela Merkel besloot om de Duitse horeca op slot te gooien, bracht een flinke delegatie van ons Studiegenootschap een zonnige zaterdagmiddag door op de voormalige Duitse luchtmachtbasis Fliegerhorst Venlo-Herongen, slechts enkele kilometers over de grens bij Venlo.

De luchtmachtbasis werd als militair vliegveld voor de Duitse Luftwaffe gebouwd in enorm kort tijdsbestek tussen oktober 1940 en maart 1941. Heden ten dage is het nog steeds in gebruik als uitvalsbasis voor een Nederlandse zweefvliegtuig vereniging en als oefenterrein voor de Duitse overheid en hulpdiensten.

Nadat we ons verzameld hadden bij de grensovergang, liepen we de laatste kilometers naar onze bestemming. Het vliegveld zelf is niet toegankelijk, maar wel het gigantische terrein er omheen. Wat we aantroffen was overwoekerde nostalgie; ruïnes van oude bakstenen vliegtuighangars, een prototype van een betonnen hangar, vervallen werkplaatsen, ingestorte onderaardse structuren. In de bossen zochten we naar nieuwe objecten om te verkennen.

De wandeling in een inspirerend cultuurlandschap gaf stof voor gesprekken. Het was de beroemde Duitse architect Albert Speer die als eerste de Ruinenwerttheorie in de praktijk bracht, het idee dat gebouwen nog steeds esthetisch aantrekkelijk moesten blijven nadat ze tot ruïnes waren vervallen. In zijn ontwerpen hield hij reeds rekening met het onvermijdelijke verval in de toekomst. Door de geest van de eeuwigheid bij de bouw in te sluiten, won het bouwwerk aan esthetische waarde, vond hij. Ook al direct na oplevering. Het is een filosofie die in schril contrast staat met de historische tijdperk van Albert Speer, dat vooral destructie kende.

Na onze tocht langs de overgebleven gebouwen en langs drassige wandelpaadjes kwamen wij enkele uren later weer terug op de beginplek. Met rammelende magen reden we naar een Duits restaurant in de buurt. Met de nodige flinke glazen Duits gerstenat werd het heerlijke diner weggespoeld. Ook ditmaal was er gelegenheid tot de betere gesprekken, gezelligheid en kameraadschap.

We namen afscheid en iedereen koos zijn eigen route terug naar huis.

Voor wandelaars, hondenbezitters en mensen met interesse in geschiedenis en natuur kunnen we een bezoek aan Fliegerhorst Venlo-Herongen van harte aanbevelen.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Venlo-Herongen