Erkenbrand Noords Nationaal Festijn

0
1492

In het weekend van 4 op 6 mei organiseerden Erkenbranders uit Noord-Nederland een festijn ter gelegenheid van dodenherdenking. Dit evenement werd opgezet met als doel alle Nederlandse oorlogsdoden te eren. Maar ook om een leuk weekend van verbroedering aan Erkenbranders te bieden. De organisatoren hebben er een erg mooi evenement van gemaakt en daar willen wij ze graag voor bedanken. Om het tot zijn recht te doen komen zullen wij dan ook een verslag van het weekend geven.

De vrijdagavond was aankomstavond, een komen en gaan van mensen en auto’s, furieus rondgebel en verdwalingen, tot wij uiteindelijk met een man of 40 aanwezig waren en rustig wat konden gaan eten. Na het eten was er een korte ceremonie om de doden te herdenken, een stiltemoment en een serie toespraken. Waaronder een toespraak over hoe een van de aanwezigen op zijn pad naar nationalisme terecht kwam en een speech om oorlogshelden te herdenken.

Na een ernstig koude avond, want ondanks het mooie lenteweer waren de noordelijke nachten verraderlijk koud, zaten wij aan een gezamenlijk ontbijt in afwachting van de eendagsvliegen die alleen de zaterdag kwamen. In de tussentijd hielden wij ons bezig met activiteiten als boogschieten, wandelen en boeken kopen op de kleine boekenmarkt die was uitgestald.

Na een stevige wandeling van 6 kilometer door bossen en over heide, waar menigen verdwaalden maar door onze jongens met de walkietalkies weer de juiste kant op konden worden gegidst en na veel gesprekken over ecologie, milieu en haar verhouding tot politiek te hebben gevoerd, keerden wij terug naar de kampeerplaats voor lunch en het middagprogramma.

Het middagprogramma bestond uit:

-Bushcraft: leren overleven in de natuur. Men leerde er vuur te maken, kaartlezen, eten vinden in de wildernis en simpele instrumenten uit hout te vervaardigen.

-Sport: een stevige opwarming in de bossen door boomstronken te werpen en tillen, heuveltjes op te sprinten en schildmuren te bestormen werd gevolgd door 2 uur vechtsport training met als slot een aantal sessies sparren waar de nieuwe leden eens flink werden uitgetest.

-Ontspannen: voor de ouderen en minder sportieve mensen van de groep bestond de middag uit drinken, genieten van de zon, het voeren van discussies en het kijken naar hoe de sportgroep het deed.

Na het middagprogramma was er een barbecue, waar met name de uitgehongerde bushcrafters zich op storten. In de echte bush zouden velen zijn verhongerd.

Nadat men de gaskraan volledig had dichtgedraaid (de aanwezige Groningers waren erg duidelijk over de noodzaak om gaskranen dicht te draaien), werd er een kampvuur aangestoken en werd er een laatste toespraak door een van de aanwezigen gegeven. Over wat links en rechts was in het verleden en waar het tegenwoordig voor staat, over Rousseau en Locke, Universalisme, christendom en de origine van westelijke filosofie. Na een daverend applaus en wat vragen, trok een van de aanwezigen een gitaar tevoorschijn en speelde hij een aantal mooie akoestische nummers die toepasselijk waren voor dodenherdenking.

Al met al een zeer geslaagd en druk bezocht weekend met veel leuke en gevarieerde activiteiten. De complimenten aan afdeling Noord Nederland voor het organiseren en wij hopen dat het de andere afdeling inspireert om in hun regio’s ook soortgelijke evenementen op te gaan zetten.