Een nieuw jaar, een nieuw virus

0
1569

De paniekknop is maximaal ingedrukt met de komst van de nieuwe variant van het Corona-virus met de elegante naam SARS-CoV-2 VOC 202012/01. De in Engeland ontdekte variant zou 70% besmettelijker zijn dan de bestaande Covid-19 varianten. Bewijs om deze claim te onderbouwen ontbreekt, maar door het voortdurende alarmisme vanuit de media en de politiek krijgt het narratief van nieuw, nog gevaarlijker virus alsnog de schijn van een realiteit.
Onze eigen Marion Koopmans is sluw, zij laat zich niet vastpinnen op beweringen over de nieuwe variant, maar doet er verder alles aan om de angst aan te wakkeren door in elk interview te spreken over “Disease X”, de ziekte die we nog niet kennen, maar wel doodsbang voor moeten zijn.

Het is altijd een wat vervreemdende ervaring als de leiding meer paniek aan de dag legt dan alles wat daar onder beweegt, alsof je in een vliegtuig zit en de gezagvoerder met angst in zijn stem vertelt dat neerstorten niet langer valt af te wenden. Er zijn wel een paar verstandige geluiden, maar die vallen binnen het denkkader over de zwaarte van de maatregelen en zijn alleen te vinden in de kleinere publicaties. Alsof – om de metafoor door te zetten – een gepensioneerde testpiloot in de vliegtuigstoel naast je kalmpjes uitlegt wat de werkelijke omvang van het probleem is en ook wel een oplossing weet. Of dat geruststelt? Niet bepaald, want hij is niet degene die in de cockpit zit. Angstzaaiers als Marion Koopmans zitten in de cockpit.

De massapsychologische operatie rondom de nieuwe variant valt samen met het uitrollen van de vaccins, wat geen toeval zal zijn. Op het eerste gezicht lijkt het een foutje in de tijdsplanning. De ‘beloning’ voor het vaccineren valt namelijk weg, want door de nieuwe variant kunnen de maatregelen niet worden opgeheven, terwijl dat eerder wel werd gesuggereerd door de regering. Het wachten was op de vaccins, daarna zou alles weer normaliseren. Maar nu gebeurt het omgekeerde: wel een prik, maar nog steeds maskers en dichte kroegen. Waarom zou iemand dan nog een vaccin willen?
De tweede planningsfout, tenminste voor de mensen die mogelijk wat rationeler in het leven staan, is dat de testfase van het vaccin gebaseerd is op de bestaande COVID variant. Waarom dan dit vaccin nemen, terwijl een nieuwe, meer besmettelijke variant al rondwaart? Dat is zoiets als een paraplu meenemen voor een buitje, terwijl je weet dat een storm op komst is.

Het lijkt erop dat de autoriteiten zullen beweren dat het vaccin ook een infectie van de nieuwe variant kan voorkomen. Daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor, maar dat zal veel mensen ontgaan.
Daarnaast wordt de paniek over de nieuwe variant ook aangewend om voorwaarden te verbinden aan het internationale reisverkeer. Alleen mensen die negatief testen mogen van en naar het buitenland reizen en straks natuurlijk ook van en naar besmette regio’s. Het doel hiervan lijkt om een hoge instroom bij de teststraat te garanderen.
Tenslotte is er nog het ‘probleem’ van het groeiende leger dissidenten. Een nieuwe dosis angst zal de kritiekloze volgers van het overheidsbeleid sterken om de mensen aan te spreken die nog zonder masker durven te lachen en zingen. Ofwel, de angst moet de groep van burger controleurs versterken.

Een nieuw jaar, een nieuw virus. 2021 zal openen met een zogenaamde oplossing – het vaccin – wat prompt opgevolgd zal worden door een volgend probleem. De contouren hiervan zijn al zichtbaar, als ook een zeker eindpunt: de gehele bevolking op gezette tijden een vaccin toedienen, tegen altijd weer nieuw, opdoemend gevaar.
Veel mensen denken nog steeds dat het Pfizer-vaccin om een soort griepvaccin gaat, maar het gaat om iets wezenlijk anders. Zelfs het woord ‘vaccin’ is niet eens een goede omschrijving. Een betere naam zou ‘genetische modulator’ zijn, omdat het om een geheel nieuwe klasse van medicijnen gaat, die menselijke cellen kunnen aanzetten om in theorie bijna elk gewenst eiwit te produceren. Dat zal ongetwijfeld een prijs hebben, zie bijvoorbeeld deze officiële lijst van verwachte bijwerkingen (FDA presentatie, zie pagina 16). Let wel, dit is op basis van onderzoek bij relatief gezonde mensen, merendeels onder de leeftijd van 55 jaar. Het COVID-vaccin is nooit gegeven aan een ouderen met gebreken, zoals de Nederlandse 60-plussers bij wie vanaf 08 januari 2021 het Pfizer vaccin wordt ingespoten.

Veel ouderen zijn nog opgegroeid in de high trust society die Nederland ooit was. Zij luisteren niet al te kritisch naar wat de premier of de talkshow presentator zegt, maar doen gewoon wat hen gevraagd wordt. Hoe beschermen we onze ouderen tegen de angst, de opgelegde eenzaamheid en onverantwoord medisch beleid van onze regering?