Een eerste reactie op de verkiezingsuitslag

0
2293

De verkiezingen van de Tweede Kamer zijn de hoogmis van de Nederlandse democratie. Studiegenootschap Erkenbrand steunde geen enkele partij, we hebben zeer uiteenlopend gestemd of bewust niet gestemd, maar analyseren de uitslag en duiden de betekenis met het oog op de toekomst.

Nu ook de laatste gemeenten bijna klaar zijn met stemmen staat het wel vast wat de uitkomst is van de Tweede Kamerverkiezingen. Erkenbrand volgt dit tafereel op afstand met een mengeling van afkeer en verbijstering. Onze insteek is een metapolitieke. In de partijpolitieke democratie zien we een toneelstuk dat dient om af te leiden van werkelijke belangen en dieper gelegen oorzaken. De vraag die voor ligt is wat de koers gaat zijn van Nederland.

De officiële prognose van het ANP kunt u onder deze link aantreffen.

De conclusie is dat we het accelerationisme verder zien toenemen. De VVD, partij voor het grootkapitaal en D66, de partij voor de globalistische technocraten, vormen een sterk tweetal. Gelet op de coronasituatie en de verdere zetelverdeling zal er een beroep worden gedaan op het CDA en de PvdA om aan te schuiven vanwege hun bestuurlijke ervaring. VVD, D66, CDA met een kleinere partij is eveneens een optie, al zien we dan partijen die bij voorbaat zijn uitgesloten zoals PVV en FvD (met +6 zetels de grote winnaar), partijen die een nederlaag hebben te verwerken zoals SP, GroenLinks of nieuwelingen als hyperkosmopolitisch Volt en de bewezen onbetrouwbare figuren van JA21. Om over dolkomische persoonlijke hobbyprojecten als BIJ1, 50Plus en het gelukkig mislukte Lijst Henk Krol (intern bekend als homohenk) maar te zwijgen.

Duidelijk is dat we sinds 1918 niet zoveel partijen in de kamer hebben. Het zijn er 17, een evenaring van een record. Aan de verkiezingen deden 37 partijen mee. Het is vooral een teken aan de wand. Gangbare politieke analisten stellen dat de VVD de enige grote overgebleven volkspartij is. Ze gaan eraan voorbij dat de VVD vooral een effectief marketingbureau is, vermomd als politieke partij. Eenvoudige slogans als: ‘VVD, kies voor doen’ en ‘VVD, samen sterker verder’ creëren een merkbeleving van winnaars, als een voetbalclub waar je graag bij wil horen om mee te hossen bij winst. Dit is geen volkspartij, dit is politieke cosmetica en verdere debilisering van het stemvee.

De media hielpen gewillig mee aan het portretteren van Mark Rutte als ervaren staatsman en Sigrid Kaag als topdiplomate. Twee personen aan wie je de sleutels van het Torentje wel kunt overlaten. Wopke Hoekstra van het CDA, met een CV met daarop Minerva, Shell, McKinsey en Minister van Financiën, viel eerder al af na tijdenlang gestuntel binnen de partij rondom de lijsttrekkerverkiezing, het ongelukkige ‘coronaministerschap’ van Hugo de Jonge en enkele campagneblunders.

We gaan gezien de politieke verhoudingen een tijd tegemoet waarin globalisering toeneemt, het diversiteitsgedram toeneemt en soevereiniteit en tradities verder onder druk komen te staan. Verder kunt u rekenen op meer surveillancestaat, privatisering, toenemende problemen op de huizenmarkt, explosief stijgende belastingdruk (corona moet ergens van betaald worden) en meer van dit soort fraais. We naderen het kookpunt. Het is aan ons en aan u om anderen te helpen ontwaken. Dit is een opdracht die wij zelf iedere dag bewust aanvaarden. We zijn niet kwaad en niet blij met deze verkiezingsuitslag. Het is slechts een bevestiging van wat we al wisten.

Vandaag kwamen alle fractievoorzitters samen in de Tweede Kamer. Helaas wordt het schouwspel niet volledig getoond, maar Wilders en Kaag groeten elkaar vriendelijk met een soort buiging, Rutte feliciteert Baudet en wenst Sylvana Simons succes, van der Staaij groet links en rechts mensen, duimpjes gaan over en weer, de grote verliezers zitten erbij met een zuur gezicht, de 35-jarige Dassen (Volt) spreekt ‘mevrouw Kaag’ op een aandoenlijke wijze met u aan. Het lijkt het voorspel van (ideologische?) incest tussen D66 en Volt. Erkenbrand begrijpt dat je elkaar niet de kamer uitvecht in deze context, maar dit had meer weg van een bestuursvergadering van ‘Dutch Dummy Corp BV’ dan mensen met werkelijk verschillende ideeën en een benul hoe deze om te zetten in daden ten goede van de eigen bevolking.

Waarom zijn wij opgescheept met partijen die er puur voor het pluche zitten, of voor buitenlanden zoals de VS, Rusland, Israël of Turkije? Kunt u een partij aanwijzen die u echt in de ziel raakt? Een echte, brede volksbeweging in plaats van een veredelde lobbyclub voor een ontheemde achterban?

We hadden ooit goud in handen met nationalisme: Een bezielde politiek voor het gehele volkslichaam, dwars door klassen heen, respect voor man en vrouw in hun eigenheid, respect voor het gezinsleven, tradities, sociaal en nationaal qua ideologie, ruimte voor lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, ruimte voor ondernemen, allen toewerkend naar een grootse droom ten gunste van de gemeenschap. We waren allen verenigd in een missie voorwaarts. We waren een oerkracht. Het nationalisme sluimert, ‘we’ hebben het verslagen en daardoor onszelf verslagen. Het is echter een kwestie van tijd voor we wederkeren.

We gaan voorwaarts.

Isengrim