Demonstraties in Berlijn tegen Coronamaatregelen

1
1438

Zaterdag 29 augustus 2020 zal misschien de geschiedenisboeken ingaan als het beginpunt van een Deutsche Wende van de 21e eeuw.

Wellicht is het nog te vroeg om deze uitspraak hardop te doen, de tijd zal het leren.

Het begin van augustus zag plotseling een massale demonstratie in het hart van de Duitse macht. Een massale demonstratie door het Duitse volk tegen de maatregelen en beperkingen die de regering van Bondskanselier Angela Merkel had afgekondigd om het door sommigen gevreesde Coronavirus te bestrijden. Tevens werd gedemonstreerd tegen de aangekondigde verdere aanscherping van allerlei maatregelen.

Misschien is de Duitser de kanarie in de kolenmijn als het op het verliezen van vrijheden door overheidsrepressie aankomt, maar hoe dan ook, op die zomerse zaterdag 1 augustus stonden er plots veel, héél veel Duitsers op de bekende brede boulevard Unter den Linden, de twee kilometer lange laan van de Brandenburger Tor tot de Alexanderplatz, gadegeslagen door de imposante Siegessaüle. Volgens de organisatie van deze manifestatie voor de vrijheid ging het om misschien wel een miljoen deelnemers. De Berlijnse politie zélf kwam tot een vergelijkbare conclusie.

Maar de Duitse televisie wist tijdens de naweeën van deze massa betoging echter te melden dat het om slechts circa 20.000 betogers ging en het overgrote merendeel van de rest van de gevestigde media papegaaiden het verhaal van hun Duitse collega’s na. Eenieder die via sociale media – ontdaan over de berichten van de Duitse pers – eigen beelden postte van de omvang van de manifestatie werd door de gevestigde media beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Als verklaring voor het verschil in deelnemers tussen het officiële verhaal van de Duitse media en de beelden van de deelnemers zélf werd opgegeven dat er oude foto’s van het roemruchte technofestival Love Parade werden verspreid. Een festival dat ikzelf in mijn jongere jaren meermaals heb bezocht.

‘Fake news’ of niet, de organisatoren van de eerste manifestatie hadden een tweede, grotere manifestatie aangekondigd voor zaterdag 29 augustus. En ditmaal werd heel Europa uitgenodigd om ook deel te nemen. Tevens werd een aantal sprekers uitgenodigd om deel te nemen waaronder Robert Francis Kennedy Jr., neef van de vermoorde oud-president van de Verenigde Staten van Amerika, John Fitzgerald Kennedy, tegenwoordig advocaat en mensenrechtenactivist. Ook Nicolai Nerling, de nationalist en activist beter bekend als ‘Der Volkslehrer’ werd verzocht acte de présence te geven tijdens de massademonstratie van zaterdag 29 augustus. Nerling was één van de sprekers die ons op een bevlogen toespraak heeft getrakteerd tijdens onze jaarlijkse Erkenbrandconferentie in november 2019.

En zo mocht het gebeuren dat in het weekend van 28, 29 en 30 augustus 2020 er bijzondere zaken plaatsvonden in Berlijn. Bij de eerste beelden die mij op die vrijdagavond bereikten bekroop mij al het besef dat dit wel eens het begin van een historische verandering zou kunnen zijn. Eerdere manifestaties tegen het beleid van Bondskanselier Merkel hadden weinig tot niets uitgehaald. De anti-immigratiebeweging ‘PEGIDA’ werd genegeerd en ingekapseld alvorens het ‘Wir schaffen das’ opengrenzenbeleid van Angela Dorothea Kasner (haar echte achternaam) enige schade zou oplopen. Merkel heeft zich de afgelopen jaren een geslepen machtspolitica getoond die haar politieke tegenstanders op geraffineerde wijze van het lijf wist te houden. Mannen zoals Seehofer en Stoiber werden op een zijspoor gezet of onschadelijk gemaakt.

Of met de recente massademonstraties tegen het beleid van Merkel de Bondskanselier haar Waterloo zal vinden moet nog blijken. Feit is wel dat een groeiend deel van de Duitse bevolking aangeeft meer dan genoeg te hebben van de beperkingen van de vrijheden en de inmenging in de persoonlijke levenssfeer onder het mom van de bestrijding van het Coronavirus.

De gevolgen liegen er niet om! Een haperende economie, een aanhoudende massa-immigratie uit de islamitische wereld en de Derde Wereld ten gevolge van Merkels opengrenzenevangelie, toenemende etnische spanningen, falende integratie van immigranten en minderheden, het afbrokkelen van het Duitse sociale stelsel dat ooit aan de grondslag lag van het ooit zo succesvolle Duitse model. Deze inperkingen van vrijheden deden velen terugdenken aan de omstandigheden in het voormalige communistische Oost-Duitsland, alwaar de weinig charismatische Merkel was opgegroeid en waar zij tot de val van de Berlijnse Muur in 1989 als overtuigd aanhanger van het regime van oud-DDR-leider Erich Honecker had verbleven.

De gebeurtenissen in Berlijn van dit weekend maakten op mij diepe indruk. Van de wake op vrijdagavond waar een schier eindeloze menigte bezorgde Duitse burgers, voorzien van kaarsen en lampjes, over de kilometers lange Unter den Linden liep, tot de indrukwekkende toespraken door de sprekers op zaterdag. Van de beklimming van de trappen van de Reichstag (sommigen spreken van bestorming en zelfs van inname van de Reichstag door de demonstranten) tot de gesprekken op straat waarin gewone, bezorgde Duitsers zich tot leden van de oproerpolitie richtten en hen verzochtten zich aan te sluiten bij deze mogelijke ‘Neue Wende’.

Misschien is het nu nog te vroeg om een oordeel te vellen over de gebeurtenissen van het afgelopen weekend en van de afgelopen maand, maar ik besloot nu, met alle onzekerheden en onduidelijkheden van dien, juist de energie te beschrijven die rondom deze massademonstraties hing. Zal het de gewiekste Merkel wederom lukken om ook deze bedreiging van haar macht af te wenden en onschadelijk te maken? Of is er werkelijk iets gebroken in de ziel van het geplaagde Duitse Volk, een grens overschreden, waardoor de geest niet meer terug zal keren in de fles en zal het begin gemaakt zijn van de val van haar regering en een koerswijziging van de Duitse binnenlandse en buitenlandse politiek?

Een maand na nu zal ik nog eens terugkijken op deze beschouwing van mij over de afgelopen dagen. Laat ik besluiten met het uitspreken van de wens dat Duitsland en het Duitse Volk een betere toekomst en een betere leider verdienen dan waartoe ze momenteel veroordeeld lijken.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanne van Lochem
Gast
1 jaar geleden

Ze hadden daar naar binnen moeten lopen en Merkel met pek en veren door Berlijn moeten jagen!