De zen van het bouwen van een blokhut

1
1377

Een tussenjaar is een onderbreking van de geplaveide weg. Voor de Corona crisis was het een periode waar veel jongeren naar toe leefden. Het was een tijd om te gaan backpacken in Australië, vrijwilligerswerk te doen in Patagonië, of in een Nepalees klooster te mediteren. Bij vertrek op de luchthaven stonden ze vaak voor het eerst op eigen benen, klaar om in verre oorden het leven in te nemen.

Nu alles anders is, zoeken jongeren noodgedwongen het avontuur dichter bij huis. Een van de weinige voordelen van de huidige maatregelen is dat mensen vaker in de natuur te vinden zijn. De bossen – onder de bladeren en tussen de stammen – is waar onze voorouders vandaan komen. Het woord Holland is afgeleid van het Oudnederlandse Holtlant, of Hout-land.

Toen de Arabische handelsreiziger Ibn Fadlan in de 10e eeuw Vikingen ontmoette, noteerde hij dat zij altijd een bijl bij zich hadden. Deze mensen zijn er nog steeds, zij leven in ons voort. In deze video zien we een moderne viking met niet meer dan een bijl, adze en haalmes een blokhut bouwen. Een vaardige houtbewerker is een genoegen om naar te kijken.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geen ruimte voor onze jeugd
Gast
7 maanden geleden

Dus ik met mijn bijl, adze en haalmes naar de Veluwe…