De vernedering en woede van Jan Pols

1
1630

Jan Pols, de jurist van Viruswaarheid, is een bekende Nederlander geworden. Zijn strijd tegen de avondklok kreeg bijna gevolgen voor alle Nederlanders, nadat hij met succes procedeerde tegen de staat. De avondklok kon per direct worden opgeheven. Zowaar! Wat daarna gebeurde is u bekend. Het kabinet kreeg het voor elkaar om de opheffing uit te stellen tot de uitspraak in hoger beroep. En voor het geval de hogere rechter Viruswaarheid opnieuw in het gelijk zou stellen, draaide het kabinet alvast een nieuw spoedwetje in elkaar.

Enkele dagen na zijn overwinning verklaarde Fred Teeven aan de Telegraaf dat Jan Pols een gewezen drugscrimineel was, een gewelddadige bovendien. Hij zou eind jaren negentig een cocaïnebende hebben geleid als een soort Don Corleone.
Dat de VVD’er Teeven met dit verhaal naar buiten komt is geen toeval. Het is een vrij doorzichtige poging om karaktermoord te plegen op een man die lastig begint te worden voor het kabinet. Wie zou hem daartoe hebben aangezet? Deze informatie is overigens een schending van het ambtsgeheim maar Teeven komt ermee weg omdat het openbaar toegankelijke informatie betreft, hij overtreedt alleen de wet op de privacy (AVG).

Jan Pols voelde zich gedwongen door de negatieve berichtgeving om meer licht te werpen op zijn voorgeschiedenis. Hij wilde eigenlijk helemaal niet in de schijnwerpers komen, zo’n type persoon is hij niet, maar hij wist dat zijn strijd media-aandacht zou genereren en op een dag iemand zijn verleden zou blootleggen. Wat het interview met hem opleverde is een prachtig, persoonlijk verhaal over zijn wordingsgeschiedenis.

De verhalen over zijn criminele verleden zijn waar, als jongeman heeft Jan Pols in de cocaïnehandel gezeten. Nadat hij gepakt werd hij aanvankelijk tot tien jaar cel veroordeeld. In de gevangenis ging hij rechten studeren. Bij het hoger beroep voerde hij zijn eigen verdediging en kon de celstraf terugbrengen tot vijf jaar, waarvan hij er 3 jaar heeft uitgezeten.
Pols heeft nooit de opleiding gevolgd tot advocaat, maar kwam als jurist in dienst bij Jan Engel, de vader van Willem Engel, die nogal wat rechtszaken had lopen. Eigenlijk heeft gedurende zijn loopbaan Pols voortdurend geprocedeerd tegen de staat, hij zegt zelf dat zijn werk voor Viruswaarheid in feite een voortzetting is zijn dagelijks werk. Hij is een professionele strijder tegen de overheid.

Bij de eerste coronamaatregelen in maart vorig jaar kreeg Pols last van een oud gevoel: de vernedering van de opsluiting, een gevoel dat hij had overgehouden van zijn tijd in de bajes. Wat deze man onderscheidt is dat hij niet afwachtte tot de ander de eerste stap zette, maar zelf de strijd aanging. De strijd kan hij niet verliezen zegt hij zelf, omdat bij iedere uitspraak, ook bij een afwijzing zoals vandaag, zoveel informatie loskomt, dat de strijd nog beter kan worden voortgezet.

Het actuele project is de opening van de horeca komende dinsdag 3 maart. Pols staat de ondernemers bij met een team aan juristen. Het gaat spannend worden: de politie is onwillig om corona-overtreders te bekeuren, omdat het duidelijk is dat het om normale medeburgers gaat die hun brood willen verdienen. Burgemeesters zijn ook niet willig, zij willen geen heisa om niets. Ferd Grapperhaus heeft de burgemeesters echter aangezet tot repressief optreden.

De coronamaatregelen zijn al een veel te lange tijd te ingrijpend voor een te grote groep mensen. Dit moet spoedig teneinde komen. We wensen al deze Nederlanders veel succes en sterkte toe om hun problemen te overwinnen, hun broodwinning of onderneming te behouden en de regie over het leven terug te krijgen.

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Een vriendelijke Groninger
Gast
1 jaar geleden

Veel hypocrieter dan Fred Teeven is bijna niet mogelijk. Meneer die miljoenen belastingvrij overmaakt aan drugsbazen.