De Schengenzone, het coronavirus en de vrijheid van bewegen

1
1501

Nu de coronacrisis nog altijd duurt en we vast dreigen te komen in een ‘perpetuum lockdownie’ waarbij we mogelijk voor de komende 3-5 jaar in en uit ‘lockdowns’ gaan wordt er gezocht naar mogelijkheden om de bevolking inschikkelijk te houden. Een groot deel van het MKB dreigt failliet te gaan, kinderen en jongeren worden sterk geremd in hun ontwikkeling door het sluiten van de scholen en mensen kwijnen weg in eenzaamheid en depressie of vluchten weg in drank en drugs.

Het gemor vanuit de samenleving over de coronamaatregelen neemt toe. De hashtags #klaarmetrutte en #wegmetrutte worden vanaf 22 februari gretig gedeeld op social media. Daarom worden alle zeilen bijgezet in de zogeheten corona ‘Fieldlab-experimenten’, waarbij er getest wordt met het toelaten van groepen mensen bij concerten, sportwedstrijden, onderwijs en andere bijeenkomsten.

Dit lijkt een genereus gebaar vanuit de overheid, maar is dat allerminst. Het is een vrijheid onder voorbehoud. Het botst met vrijheid van beweging, een universeel mensenrecht. Bewegen in groepsbubbels is geen vrijheid van beweging. We schreven recent al een artikel over gedragsconditionering. Ook aangaande het vaccinatiepaspoort worden we voorbereid met opinies, deskundig pratende hoofden aan tv-tafels en beleidsanalyses. In Nederland heeft de Gezondheidsraad positief geadviseerd over een vaccinatiebewijs. Er zijn al Europese landen die zo’n vaccinatiepaspoort of -bewijs hebben ingevoerd waarmee de Schengenzone momenteel gefragmenteerd is. De EU is reeds bezig om een EU-breed vaccinatiepaspoort in te voeren. Voordeel is wel dat een gedeelte van ‘we’ zich weer mag laven aan brood en spelen, mogelijk zit twee keer vakantie er ook nog in.

Raisa Blommestijn, jurist en filosoof verbonden aan de Universiteit van Leiden is alert en merkt op dat het invoeren van een vaccinatiepaspoort tweederangsburgers creëert. Let wel, die tweederangsburgers zullen selectief vrijgelaten, ofwel opgesloten Europeanen zijn terwijl massaimmigratie door zal gaan en de Derde Wereld vrijelijk bewegen zal op ons continent.

Bronnen:
https://www.ad.nl/politiek/de-jonge-geen-indirecte-vaccinatieplicht-wel-mogelijk-meer-vrijheid-voor-gevaccineerden~a0de8b86/

https://www.nd.nl/nieuws/varia/1003598/vvd-bereid-na-te-denken-over-indirecte-vaccinatieplicht

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5215764/zweden-denemarken-vaccinatiepaspoort-vaccinatiebewijs-corona

https://www.nd.nl/opinie/opinie/1018886/vaccinatiepaspoort-is-goede-zaak

https://www.parool.nl/columns-opinie/een-vaccinatiepaspoort-is-dichterbij-dan-je-denkt~b9a46a8c/

https://www.nporadio1.nl/binnenland/29439-vaccinatiepaspoort-creeert-tweederangsburgers

https://www.france24.com/en/video/20210218-coming-soon-in-europe-eu-mulls-vaccine-passports

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/2019-2022_roadmap_en.pdf


1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Een bezorgde vader van 3
Gast
1 jaar geleden

Stemmen op een protest-partij helpt hier niet meer tegen. Als maar genoeg mensen besluiten niet meer mee te doen (stoppen met stemmen, consumeren, werken, belasting betalen) gaat dit ophouden. Het zal een zware kluif worden voor Europa, maar zonder deze transformatie zal Europa niet overleven