De linkse Hydra

3
1381

Vandaag werd in Amsterdam een verbond van linkse partijen, activisten, vakbonden en lobby groepen aangekondigd om tegen de PVV en FvD te demonstreren. Meer dan 50 groepen nemen hier deel aan.

Twee dingen aan dit verbond zijn opvallend:

Allereerst het feit dat de SP en FNV aan deze actie meedoen, wat toch de laatste bastions van economisch links waren. Zij hebben in het verleden altijd gepleit voor traditionele linkse standpunten over salaris, sociale voorzieningen, arbeidersrechten en dergelijke. Men zou hieruit kunnen concluderen dat de laatste bastions van de linkse economische agenda het onderspit hebben gedolven voor de sociaal-progressieve agenda. De economische discussie ligt voorlopig volledig bij de neoliberalen.

Ten tweede het samenwerken van zogenaamd respectabele linkse partijen met extreme radicalen. Openlijke communisten als de NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland), gewelddadige actiegroepen als AFA (Antifascistische Actie) welke de AIVD in de gaten houdt als ondemocratische actiegroep, en islamistische partijen als DENK en Nida staan nu zij aan zij met de SP, PvdA en GroenLinks (al was GroenLinks eigenlijk al vrij openlijk Communistisch- de CPN was in haar opgegaan).

Dit is opvallend. Dit soort samenwerking tussen politiek en actiegroepen werd altijd al wel vermoed door ons op de rechterflank van de politiek, maar dit is voor het eerst dat links zo openlijk is over de connectie tussen politiek en ultra-radicalen. Dat de linkse politieke partijen een oogje dicht deden voor geweld van linkse actiegroepen was al wel duidelijk maar wordt hiermee bevestigd. De vele koppen van de Hydra zijn nu, na eindeloos afhakken, aantoonbaar naar één lichaam te herleiden. Links is een blok, de onderlinge verschillen zijn een illusie, de cultureel-marxistische agenda is overheersend bij elke partij en belangengroep. Zij hebben de mond vol over democratie en de rechtstaat, maar wanneer het erop aankomt sluiten zij prompt de handen ineen met antidemocratische communisten en anarchisten met een historie van geweld.

Deze openheid van zaken over het feitelijke extremisme van links past binnen een trend van radicalisering van linkse politieke partijen en instanties. Zo citeerden de Volkskrant doodleuk de antidemocratische terreurorganisatie Onderzoeksgroep Kafka in haar sensatiemakende artikel in november over Erkenbrand. In feite was bijna al het onderzoekwerk in het artikel verricht door Kafka en de Volkskrant fungeerde vooral als doorgeefluik. Enkele maanden later in de affaire Hegedüs citeerde de NOS Kafka ook zonder schroom.

De NOS nodigt ook met regelmaat de extreemlinkse activiste Sylvana Simons uit, wiens partij BIJ1 meedoet aan de actie en biedt haar daar zonder tegenstand de kans haar agenda te presenteren naar believen.

Kunt u zich voorstellen als de Telegraaf Erkenbrand als bron zou citeren? Er zou enorme ophef ontstaan. Associëren met Kafka is daarentegen niet noemenswaardig volgens de media. Figuren als Gloria Wekker of Simons te gast hebben in een tv-programma is geen enkel probleem. Nu delen wij toevallig wel een mooi lijstje met Kafka. Van de AIVD. Erkenbrand wordt door de AIVD aangemerkt als object van interesse. Daartegenover markeert de AIVD in haar jaarrapport van 2008 Kafka aan als gewelddadig, ondemocratisch en een seriële schender van privacyrechten. Kafka staat daarnaast ook bekend om haar connecties met AFA en de krakersbeweging.

Links zou, als dit verbond rechts was geweest, het omschrijven als een “normalisatie” of als een “platform bieden”. Wanneer de PVV een te radicale kandidaat binnenhaalt of FvD een onduidelijke uitspraak doet over homogeniteit, dan spreekt links schande over hoe zij extreem-rechts normaliseren en dat daarom deze partijen schuldig van hetzelfde gedachtegoed zijn door associatie. Echter, kunnen wij dan stellen dat de PvdA en SP met dit verbond dan communisme en Islamisme normaliseren en een platform bieden? Ik zou zeggen van wel, volgens hun eigen logica. Is de PvdA dan nu een Islamo-communistische partij? Dat nu ook weer niet. Maar FNV, SP, GroenLinks en PvdA zetten een erg gevaarlijk precedent door te associeren met gewelddadige antidemocratische groepen en openlijke communisten en anarchisten.

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry van B.
Gast
4 jaren geleden

Niets nieuws onder de zon. De Trotskisten van de IS krijgen al jaar en dag een kraampje bij de FNV en slijten hun krantjes bij iedere SP/FNV manifestatie.

Zelfs nadat Kafka werd aangemerkt door de AIVD als een links activistische organisatie die “het beeld rond extreem rechts cultiveerd”, wordt deze club nog steeds geciteerd door media en geraadpleegt voor officiële rapporten van overheidsinstanties.

Die verbanden zijn er dus al langer. Ook iets om van te leren, want vanuit puur activistisch oogpunt is het natuurlijk een effectieve strategie.

Wouter
Gast
4 jaren geleden

Erg teleurstellend dat de SP zich ook inlaat met identiteitspolitiek. Het was inderdaad een laatste bastion van economisch links.

Sjun Demartelaere
Gast
4 jaren geleden

De PvdA is veeleer een shariasocialistische partij met het oog op electoraal gewin. En dàt mag de rest van de samenleving wat kosten. Het bracht niet enkel Ahmed Aboutaleb de ‘Salafist’ op de hoogste post in Rotterdam maar ook de Amsterdamse stadsdeelislamiseerder Ahmed Marcouch in Arnhem. Daarnaast beklijft de term shariascocialisme beter dan islamocommunisme. Het geeft exact aan dat de samenleving ondergraven wordt door het systeem van islam op het punt van haar wetten die de vrijheden voor burgers garanderen.