De Droom

1
210

“Ik droom vaak over een terroristische aanslag op station. Dan beginnen ze te schieten. Dat is heel eng en dan kruip ik in een soort cocon. Om mij heen vallen slachtoffers en liggen lijken. Maar mij gebeurt niets in mijn veilige bubbel.”

In de morgen van dinsdag 29 mei 2018 op weg naar werk kwamen deze woorden mij ter ore. Ze zijn afkomstig van een meisje in de trein. Met het verzameld werk over droomanalyse van Carl Jung in mijn achterhoofd probeer ik te bedenken wat de droom zou kunnen betekenen. Een complexe boodschap van het onderbewuste of toch een meer oppervlakkige verwerking van hedendaagse gebeurtenissen. Mijn gevoel wil het eerste als hypothese, mijn verstand zegt het laatste.

De droom van het meisje kan in de huidige tijd niet anders worden uitgelegd dan als symptoom van een maatschappelijke neurose. Steeds meer jonge mensen voelen de symptomen. De neurose is als schizofreen te kenschetsen, een dualistisch ‘dasein’. Een fragiele relatieve welvaart en een gewaand gevoel van veiligheid enerzijds gemengd met een gebrek aan toekomstvisie anderzijds. Waarbij nog als bijkomend symptoom – een onderbuikgevoel – wordt ervaren dat die veiligheid een schijnwerkelijkheid is. De neurose is niet geheel pathologisch van aard, maar vindt zijn oorsprong in de hedendaagse werkelijkheid. De dreiging van islamitisch terrorisme en totale desintegratie van de samenleving heeft zelfs deze naïeve jongedame niet ongeschonden gelaten.

Desondanks lijkt de realisatie dat we thans in een schijnrealiteit leven voor velen een ‘ver-van-mijn-(ziekte)-bed-show’. Men bedrijft struisvogelpolitiek, consumeert er hevig op los en gebruikt goedkoop Hollywood entertainment als Netflix series en sport op TV als medicijn. Brood en spelen zijn het panacee voor iedere samenleving in zijn laatste fase. De ‘roes’ van het geneesmiddel is prettig, tot dat zich op Spengleriaanse wijze de cyclische werkelijkheid van onze Westerse samenleving openbaart. De werkelijkheid escaleert in die fase van het ziekteverloop dan in een totale psychose. Alleen shocktherapie kan nog uitkomst bieden.

De ‘roes’ of de cocon – waarin het meisje zich in de droom bevindt – biedt nu nog veiligheid, maar ooit zal men moeten ontpoppen om de werkelijkheid te lijf te gaan. Enkelen onder ons zijn al ontpopt tot vlinders. De blinde nachtvlinders, zoals Tommy Robinson en de dagvlinders, de Koninginnenpages in de broedmachine van Alt Rechts. Ook nachtvlinders vallen soms ten prooi aan hun vijand. Net enkele dagen nadat journalist Tommy Robinson waarschijnlijk voor 13 maanden achter de tralies verdwijnt, vindt op dezelfde dag ook een aanslag in Luik plaats. Hierbij worden twee agenten vermoord en vallen nog enkele slachtoffers. Deze man is verward en is volgens de NOS “extreem gewelddadig”. Verder wordt medegedeeld dat hij belijdend moslim is, maar berichten dat hij geradicaliseerd is speekt de politie tegen.

Gelukkig kan deze dader rekenen op psychologische begeleiding gedurende zijn hechtenis. Volkert van der Graaf, die per slot van rekening ook op de middag van 29 mei 2018 ontheven is van zijn meldplicht heeft nooit het privilege gekend om als TBS-er te worden opgenomen.

De puinhopen van pluralistisch paars in heel Europa culmineren op deze dag tot een ware surrealistische explosie van rode pillen. Genoeg voor het hele Nederlandse volk zou je denken. Toch vermoed ik dat de meeste mensen dít specifieke medicijn niet willen slikken. Men slikt enkel meer slaappillen om in dromenland te geraken. Máár, zoals ik in de ochtend in de trein op weg naar het werk heb gehoord, roept zelfs in dromenland het onderbewuste verlangen naar de waarheid.

In de avond, op weg naar huis slik ik de bittere zwarte pil en besef ondertussen dat de droom van het meisje een voorspellende waarde heeft gehad, synchroniciteit zoals Carl Jung het noemt. Laten we hopen dat naast tweets, facebookposts en vrije media niet ook dromen door D’66-rechtspraak tot gedachtenmisdrijf worden omgedoopt.

Götzendämmerung

1 COMMENT

 1. Sodeju, goed geschreven hoor.
  Al lezend dacht ik na over de toepasselijkheid in mijn eigen omgeving.
  Ik als dagvlinder, met 2 kameraden.
  Dan 15 nachtvlinders, en de rest is in dromenland.
  Ik was ook in dromenland, tot de zomer van 2015, na het zien van een video op Youtube.

  Complimenten aan de schrijver, en aan alle schrijvers hier.

Comments are closed.