Das Boot

0
1392

Vandaag is een rapport uitgekomen van de Algemene Rekenkamer over de Nederlandse onderzeeboten. Het is niet al te best gesteld aangezien de bestaande onderzeeboten van de Walrusklasse zwaar zijn verouderd. Van de vier exemplaren die ons land telt was de afgelopen jaren slechts één of zelfs geen enkele in bedrijf. De komende tien jaar gaat dat niet anders worden.

Nog even is overwogen om de onderzeebootvloot geheel af te schaffen, maar dan zou Nederland niet meer voldoen aan haar NAVO-verplichtingen. Om die reden heeft de regering besloten om de onderzeeboten toch maar te vervangen. Dat gaat zoals verwacht veel geld kosten. Hoeveel de overheid er precies voor uittrekt houden ze geheim, maar in het rapport valt wel te lezen dat het budget al drie keer werd verhoogd. De Rekenkamer doet daar weer een schepje bovenop en stelt dat het budget verder verhoogd dient te worden met 730 miljoen euro.

Maar behalve afschaffen of voor veel geld vervangen is er nog een derde, ongenoemde optie: de Duitse korting. Op dit moment bouwt Duitsland drie onderzeeboten voor Israël. De totale kosten voor de aanschaf zouden 1,5 miljard euro bedragen, echter de Duitse belastingbetaler legt 540 miljoen euro bij. Duitsland levert dus drie onderzeeboten voor de prijs van twee! En deze onderzeeboten zijn niet bepaald van ondermaatse kwaliteit, maar het nieuwste en beste van de firma ThyssenKrupp, mét daarbij inbegrepen de nucleaire mogelijkheid. Zo kan Israël met zekerheid de Samson optie uitvoeren, het plan om de wereld te vernietigen als zij zelf dreigen onder te gaan. Met dank aan Duitsland!

De Duitse korting: beter wapentuig voor minder geld. Zouden onze trouwe lezers van het CIDI deze mogelijkheid kunnen voorleggen aan onze overheid? Jullie als succesvolle lobby zijn onvervangbaar. Hoe bewerken we het Duitse schuldgevoel het beste? En hoe leggen we dat schuldgevoel onze kant uit? Jullie zijn er niet alleen om Israëlische belangen te behartigen, maar ook de Nederlandse, toch? Toch?