Alternatieven op GeenStijl

4
189

Geenstijl is de grootste “alternatieve” nieuws en opiniesite in Nederland. Het roze blog van professionele kaderschoppers die zich zogenaamd tegen alles verzetten dat establishment is, bestaat al sinds 2003 en werd in 2006 overgenomen door De Telegraaf Media Groep. Het “alternatieve” aan GeenStijl is dus ook al enige tijd niets meer dan een laagje vernis dat eraf pelt zodra er enige maatschappelijke druk op hen word gezet en hun ware politiek correcte kleur tevoorschijn komt. GeenStijl speelt een rollenspel. Het zijn geen rebelse relschoppers zoals zij zich presenteren, maar in de regel zijn het zuurpruimen zoals Constanteyn Roelofs (pennaam: Zentgraaf); hogeropgeleide linkse figuren die het SJW progressivisme net iets te snel en te ver vinden gaan, maar desalniettemin alles dat rechts is weerspreken. Ze zijn moeilijk te onderscheiden van het soort D66ers die Wilders maar een tokkie vinden en Baudet een nazi (overigens zijn wij van Erkenbrand het niet oneens dat Wilders wel eens een wat beter onderbouwd verhaal zou mogen presenteren). GeenStijl auteurs en redacteurs hebben op alles kritiek, maar hebben zelf nooit een constructief verhaal te bieden. GeenStijl valt eeuwig terug op de liberale status quo zoals die in de jaren 90 bestond.
Toegegeven, er zijn ook betere figuren in het GeenStijl kamp, die intellectueel eerlijk zijn en bereid tot open discussie, zoals Rossen. Maar in de regel klampt GeenStijl zich vast aan het politiek correcte kader en weigert dieper te gaan dan een heel gemodereerd anti-EU en counterjihad geluid. Het faux-volkse imago gebruiken ze dan als excuus om niets diepgaands te hoeven zeggen, terwijl hun schrijvers in de regel bepaald niet tot het volk behoren en ooit in staat kunnen zijn geweest om een proefschrift in te leveren.

GeenStijl blijft echter een vrij groot bereik houden met meer dan een miljoen bezoekers per maand en ook veel Erkenbranders lezen het nog regelmatig. Daarom wil ik voor de Erkenbrand achterban en voor de geïnteresseerde lezer een aantal alternatieven op GeenStijl presenteren. Ik hou namelijk van lijstjes.

ZEROHEDGE
Allereerst maar het buitenlandse uit de weg ruimen. GeenStijl heeft een financieel blog, Das Kapital, dat bericht over economie en financiële zaken. Er wordt vooral heel erg geschopt tegen de euro en de ECB. Feitelijk is Das Kapital al een soort Nederlandse Zerohedge, maar dan een slap aftreksel. Helaas bestaat er geen ander Nederlands alternatief, dus raad ik de lezer aan gewoon direct Zerohedge te lezen, in plaats van de Nederlandse vertaling op Das Kapital.

FENIXX.ORG
Meer nieuws dan opinie, fenixx is een nieuwssite die op vrij klassieke wijze is ingedeeld. Men zou het kunnen verwarren met de site van een krant, ware het niet dat de advertenties en constante pop ups ontbreken.
Als men Fenixx leest valt al snel de veel realistischere toon op dan Geenstijl. Fenixx duld absoluut niets van multiculturalisme, links of de elite. Ook hebben zij een hekel aan GeenStijl , ernaar refererend als het “roze salafistenblog”. Op eerste gezicht zou men het met een counterjihad site kunnen verwarren, want zij steunen Wilders, maar dit heeft volgens mij vooral te maken met het feit dat Wilders hardere taal uitslaat dan Baudet. Ik zou Fenixx karakteriseren als staande met één been in het PVV/counterjihad kamp, en één been in het identitaire kamp. Zij reposten namelijk ook vaak artikelen van Erkenbrand.
Gezien Erkenbrand vooral opinie en informatie stukken en filosofisch materiaal publiceert, moedig ik de lezer aan Fenixx te lezen als vaste nieuwssite.

NATIONALISME & TRADITIONALISME
https://www.facebook.com/387601028238285/posts/664436857221366/
Een Facebookpagina over, nu ja, de naam zegt het al, nationalisme en traditionalisme. De artikelen doen mij vaag denken aan de stijl van Counter Currents of Thermidor Magazine, uitgebreide essays die diep op het onderwerp ingaan, met vaak een opmerkelijk inzicht of heel eigen invalshoek. De onderwerpen van de essays variëren van historisch tot filosofisch, maar ook actuele zaken.
De pagina neigt duidelijk naar identitair traditionalisme en moedigt familie, religie en expliciet nationalisme aan. De stukken zouden niet misstaan op de Erkenbrand site, dus als de auteur dit leest: stuur gerust eens wat in.

RECHTS ACTUEEL en SCEPTR
Re-act.be / sceptr.net
Een Vlaamse site, maar gezien Vlaanderen gewoon Zuidelijk Nederland is, past deze wel in het lijstje. React valt binnen de Vlaamse Beweging en is enigszins in de Voorpost stijl. Het is een nieuwssite met vrij uitgesproken opiniestukken, waarbinnen zij nieuws kaderen. Als een van de weinigen verdedigde React ons na de aanval op Erkenbrand door de Volkskrant en Kafka.
Sceptr is een initiatief om met een meer mainstream presentatie en minder opiniegerichte artikelen een nieuwsplatform op te bouwen.

Verder zijn er nog een aantal sites zoals EJbron, Café Weltschmerz, Joost Niemöller en Veren of Lood, die iets te netjes en diepgaand zijn voor AltLite, en daardoor toch eerder counterjihad zijn. Net als GeenStijl te bang om té ver te gaan en aangevallen te worden door links. Saaie mensen met de standaard herkauwde liberale ideeën. Alsnog hebben zij soms wel eens iets interessants te melden omtrent technologie en soms promoten zij een boek, lezing of activisme van enige waarde.

-Éordred

4 COMMENTS

  1. Was Fenixx vroeger niet Vrije Chroniqueurs die vuistdiep bij de NL Likoed partij in de reet zaten? Mja bij figuren als EJ Bron, Niemoller of het VB platform Sceptr krijg je al snel een koosjere smaak in de mond…

  2. Dank voor de tips! Graag zou ik nog Geennieuws.com en de Batavieren podcast aan willen bevelen. Beide zijn nationalistisch ingesteld waarbij Geennieuws commentaar geeft op dagelijkse activiteiten die spelen en daarbij de politiek en de krachten achter de schermen zichtbaar probeert te maken, en de Batavieren podcast met interessante gasten zoals Sid Lukassen wat dieper op zaken ingaat, en zich daarnaast ook bezighoudt met kunst en cultuur. Ook houden zij eens in de zoveel tijd gezellige bijeenkomsten. Een aanrader en wie weet een partner om mee samen te werken of kennis mee te delen!

  3. Red Ice Radio is ook het beluisteren waard, begonnen als podcast (en verwijderd door Apple, naar eigen zeggen).
    https://redice.tv/radio-3fourteen
    De podcast richtte zich eerst op paranormaal/ alternatief nieuws en geschiedenis. Tegenwoordig is het station erg gericht op de (noord-west) Europese cultuur. Met de ambitie om televisie te produceren hebben ze op zaterdag avond laat uitzendingen voor leden. Die ongelukkige planning komt tegemoet aan de luisteraars/leden in de VS.
    In het algemeen nuancerend en luchtig opgezet is de No Agenda Show, de podcast van oud-discjockey Adam Curry, waar de media worden geanalyseerd en valse berichten worden ontzenuwd. De twee makers streven neutraliteit na en worden daarmee door links volk als ‘rechts’ afgeserveerd. http://www.noagendashow.com/

Comments are closed.