21 mei 2018 – “Ieder volk draagt een traditie met zich mee”

0
1258

Bij de gelegenheid van de 5e verjaring van het overlijden van Dominique Venner, stellen wij u een tekst over traditie voor, dat een uittreksel is uit het boek Histoire et Tradition des Européens (Edition du Rocher, bladzijden 15) Om te lezen, te herlezen en te mediteren.

Elke volk heeft een traditie, een innerlijk koninkrijk, een fluistering van de oude tijden en de toekomst. De traditie volgt een lijn en steekt de tijd over, ze blijft onveranderlijk en kan altijd heropleven ondanks veranderde omgevingen, tekenen van afzondering en verval.

De traditie is een natuurlijk antwoord op het nihilisme, maar wil niet naar een dood verleden terugkeren. Ze pleit niet voor spinnenwielen of koetsen. Ze wil geen politieke of sociale theorie. Ze is dat wat zin aan het leven geeft en het stuurt. Ze draagt het superieure en inferieure geweten, het spirituele en het materiele met zich mee.

De folklore van een volk moet men niet verwarren met tradities, zelfs indien deze gebruiken een deel van de authentieke traditie bevatten. Ze is de expressie van het hoogste en bijna « goddelijke » van een grote historische en organische gemeenschap. Ze is het eeuwige zijn van hen. Zij geeft hen principes, duurzame waarheden, machtig genoeg om de schommelingen der tijden te doorlopen.

Ze verdwijnt in de geschiedenis, maar verkeert erboven in hogere sferen. Ze staat niet buiten de chronologie. De essentie is niet gelijk aan de oorsprong, want het weet zich in de onbepaalde tijd. De traditie is een grondige laag, een spirituele ondergrond, een cadeau van de goden. Net als de taal is zij niet een zomaar tot stand gekomen schepping.

Zonder dat wij het weten leeft ze constant in ons. Als een muzikaal leidmotief is ze de bestuurder. Ze is de grondlegger. Ze is het oudste en het naaste. Ze is op een unieke wijze de vertaling van het zijn, van mannen en vrouwen staande voor het leven, de dood, de liefde en de toekomst. Ze draagt principes met zich mee die de gedachten, handelingen en het leven overstijgen.